30 Aralık 2010 Perşembe

Öğrenci Projelerinin Gösterimi

a.Bu gösterim fikirlerinden hangilerini sınıfınızda kolayca uygulayabilirsiniz?
Eşleş ve Paylaş: Öğrencilerin paylaşımda bulunması için bazı eşleştirme yöntemleri kullanırım. Eşleş ve Paylaş etkinliğinden sonra bütün bir sınıf olarak görüşleri paylaşın etkinliğindeki süper dedektif fikrini uygulayabilirim. Kısacası Küçük Grup, Eşleş Paylaş ve Sanal Gösterim metotlarını kullanırım.
b.Öğrencilerinizi etkili bir gösterime hazırlamak için ne yapmanız gerekmektedir?
Eşleş ve Paylaş etkinliğinden sonra bütün bir sınıf olarak görüşleri paylaşın etkinliğindeki süper dedektif fikrini uygulamanın etkili bir gösterim olacağını düşünüyorum.Öğrencileri etkili bir gösterime hazırlamak için öğrencileri gruplara ayırırız. Gruplar proje konularını paylaşır, zaman zaman yaptıkları çalışmaları eşleş paylaş bölümünde paylaşırlar. Arkadaşlarının çalışmalarını değerlendirip defter bölümüne not alırlar.
c.Öğrencilerinizin arkadaşlarına yapıcı geribildirim vermelerini nasıl sağlayabilirsiniz?
Yapıcı geribildirim vermeleri için öncelikle hoşgörülü olmaları gerekir.Bunun için hoşgörü ortamını oluşturmak gerekir. Öğrencilerden birbirlerinin çalışmalrını dikkatlice objektif bir şekilde incelemelerini isteriz. Aralarında görüş bildirimi yaparak geri dönüt vermiş olurlar.
d.Öğrencilerinizin çalışmalarını geliştirmelerinde arkadaşlarından aldıkları geribildirimleri ve kendini değerlendirme sistemlerini kullanmalarını sağlayacak ne tür stratejiler kullanabilirsiniz?
Bu amaçlı bir form hazırlayarak öğrencilerin isim belirtmeden değerlendirme yapmalarını isteyip, bu değerlendirme formları tartışma ortamında incelenebilir.

29 Aralık 2010 Çarşamba

Modül 7 Değerlendirme

Modül 7'yi de geride bıraktık. Teknolojik araçları kullanarak ünite planı ve proje hazırlamak aslında çok zevkli bir çalışma. Biraz zaman ayırmak, emek harcamak,öğrenmeye çalışmak,yardımlaşma,iletişim kurma gerekiyor.Özveri gerektiriyor.Uygulamadan çekinmeden sık sık uygulama yapmak gerekiyor.Bilmediğini sormak,araştırmak gerekiyor. Bir süre sonra geriye dönüp baktığınızda azımsanmayacak bilgi ve becerilerle donatıldığınızı görüyorsunuz. Bu size,arkadaşlarınıza,bana mutluluk veriyor.Bu kurs ile ilgili sizlerden olumlu fikirler almak hepimizi mutlu ediyor.Olumlu fikirlerinizi okuyorum.
Bu kurs şüphesiz sizlere çok şeyler kazandırdı.
Bilgisayar kullanma bilgi ve becerileriniz arttı.
İnternet araçlarını kullanma bilgi ve becerileriniz arttı.
Ünite konularını işlerken soru sormanın ne kadar önemli olduğunu gördünüz.
Değerlendirmenin önemini ve değerlendirme araçlarının çeşitliliğini gördünüz.
Teknolojik araçları kullanarak iletişim, yardımlaşma,grup çalışması,tartışma,yansıtma,proje hazırlama gibi çalışmaların nasıl yapılacağını gördünüz.
Farklı öğrencilere, farklı yaklaşımın önemini, yöntemlerini gördünüz.
İyi çalışmalar…Başarılar…

25 Aralık 2010 Cumartesi

Modül 6 bitti. 27 Aralık 2010 tarihinde Pazartesi günü Modül 7 başlıyor. Modül 6'nın sonunda uyarılara rağmen hala bazı arkadaşların, wikiye değerli düşüncelerini yazmadıklarını gördüm. Bu hoş bir durum değil.Web araçlarını (blog,wiki,paylaşım,öğretmenler odası) kullanarak ürünlerini ve düşüncelerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ediyorum.Bu araçları kullanmayan arkadaşların kullanmalarını tekrar önemle rica ediyorum.

Modül 6 bitti.Her modül sonu daha da olgunlaşıyor;ilerisini net görebiliyoruz.Kursun sonuna yaklaşıyoruz.Ünite planı ve ürün dosyasındaki eksikliklerinizi gideriniz.Planda dikkat edilecek en önemli noktalar şunlar olabilir:1.Tasarım,ünite,içerik soruları 2.Amaçlar 3.Konular 4.Değerlendirme Bölümü 5.Öğretim Süreçleri bölümü (Ünitenin süresi kaç hafta ise her hafta neler yapılacağı anlatılacak.) Ünite Planının Bireysel Farklılıklara Yönelik Destek bölümünü yazılırken olabildiğince ayrıntılı yazılması gerekiyor. Örneğin, grup çalışmaları bireysel farklılıklara yönelik destek için etkili bir araç olabilir, ancak bu bölüme “grup çalışması yapılacaktır” yazıp bırakılmamalı; ayrıntılı biçimde grup çalışmalarının nasıl yapılacağını ve bu uygulamanın hangi öğrencilere ne tür katkıları olacağı da yazılmalıdır.

Modül 5 ve Modül 6 da yapılan açıklamalar ve örnek şablonlar incelenerek ünitenize,sınıf seviyenize uygun değerlendirme ve öğrenci destek araçları mutlaka yapılmalı;yapılan ürünler, ürün dosyasına atılmalıdır. Ayrıca yapılan ürünler Modül 6 paylaşımına gönderilmelidir.

Ünite planında belirtilen çalışmalarla ilgili ürünler mutlaka hazırlanmalı ve bu çalışmalar grup üyelerinin ortak eseri olmalıdır. Destek için illa yüz yüze gelmeye gerek yoktur.Sitenin web araçlarından yaralanarak geri bildirim alınıp verilebilir.Zaten yapılan ürünlerin diğer üyelerin bilgisine sunulması gerekiyor.Grup etkileşimi için bunun yapılması şart.Öğretmen arkadaşların "paylaşım,blog,öğretmenler odası wiki pencerelerini kullanmaları birbirlerine soru sormaları,geri bildirim vermeleri çok güzel gelişmeler... Modül 6 nın Soruları:

Öğrencilerime, öz-yönelimli öğrenen bireyler olmaları için nasıl yardım edebilirim?

Öğrencilerin bireysel gereksinimlerini nasıl karşılayabilirim?

Modülün 6'nın Önemli Noktaları

Öğrenci merkezli öğretime geçiş, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin belirli alışkanlıklarını değiştirmelerini gerektirir:

Öğretmenler, öz-yönelim becerilerinin gelişmesi için öğrencilerle birlikte çalışmalıdır.

Öğrenciler, öğrenme sürecinde aktif rol oynamalıdır.

Öğretmenler, öğretim süreçlerini öğrenci gereksinimleri doğrultusunda tasarımlayabilmek için dört farklı strateji uygulayabilir:

İçerik

Süreç

Ürün

Öğrenme Çevresi

Öğrencilerin farklı öğrenme biçimleri vardır: Görsel-Sözel-Devinsel, sağ beyin/sol beyin, çoklu zeka.

Her öğrencinin bireysel gereksinim ve özelliklerine göre öğretim sürecini tasarımlamak ve bu doğrultuda destek sağlamak, öğrencilerin öz-güvenmelerinin geliştirilmesi ve bağımsız öğrenenler olmaları açısından önemlidir. Bunu sağlayabilmek için doğru yerde ve zamanda yeterli düzeye desteğin sağlanması, öğrenciler yetkinleştikçe bu desteğin azaltılması gerekir (scaffolding).

MODÜL 6 WEB GÜNLÜĞÜ SORULARI (MODÜL 6 ETKİNLİK 6 ADIM 1)

Bu modül, öğrencilerin öz-yönelimli öğrenen olmalarının ve öğretimin öğrencilerin bireysel farklılıklarına göre tasarımlanmasının önemini kavramınıza yardımcı oldu mu? Nasıl?

Öğrencilerime, öz-yönelimli öğrenen bireyler olmaları için nasıl yardım edebilirim?

Öğrencilerin bireysel gereksinimlerini nasıl karşılayabilirim?

Şu ana kadar yukarıdaki sorular ile ilgili düşüncelerinizi blog sayfasına yazmadıysanız; yazmanızı öneriyorum.

21 Aralık 2010 Salı

Modül-5 Değerlendirme

Modül 5 dün bitti.Her modülün sonunda hedefe daha da yaklaşıyoruz.Her modülün sonunda ünite planınızın daha da gelişmesi ve tutarlı olması gerekir.Grup planlarının ve plana uygun hazırlanan ürünlerin diğer öğretmenler tarafından değerlendirilmesi, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulması için planların her modülde paylaşım sekmesine atılması gerekir.Hangi modülde bulunuyorsak o modülün paylaşım sekmesi kullanılacak.Şu aşamaya kadar ünite planının ana hatlarının (ünite konuları,amaçlar/kazanımlar,21.yüzyıl becerileri,temel-ünite-içerik soruları,tasarım soruları,ünite özeti,değerlendirme araçları,öğretim süreçleri) yazılması gerekiyordu.Her modülde planda değişiklik yapılabilir.(çıkarmalar,eklemeler...) Plana uygun yapmış olduğunuz sunumlar çok güzel.Ürün dosyanız giderek doluyor.Sitede kaynaklar sekmesinde bulunan örnek öğrenme örneklerini inceleyiniz.Şablonları inceleyiniz.Ünite planınıza uygun yeni öğrenme örnekleri yapınız.Ürün dosyası Denetim listesinde belirlediğiniz çalışmaları mutlaka yapınız.Çalışmaları grup işbirliği içinde yapınız.Değerlendirme araçlarının ünitenin her aşamasında kullanılması gerekiyor.Hangi değerlendirme aracının ne zaman,nasıl,kimler tarafından,niçin kullanılacağının ünite konularının özelliği de göz önüne getirilerek belirlenmelidir.Ünitenizi işlerken özellikle web araçlarından en az iki tanesini planınıza yerleştiriniz.Bu araçların ünitenin neresinde,nasıl,kimler tarafından,hangi amaçla kullanacağınızı belirleyiniz.Öğretmenler odasını,wikiyi,paylaşım penceresini,blog penceresini kullanmaya önem veriniz.Böylece ürünlerinizi paylaşmış,geri bildirim almış/vermiş olursunuz.Aynı iş ile ilgili görüş alışverişinde bulunmuş olursunuz.Modül-5 Kuramdan Uygulamaya (Wiki) "Öğrencilerin Değerlendirme Sürecine Etkin Katılımını Sağlamak" konusu ile ilgili düşüncelerinizi özetledim:

Zorluklar:

"1.Akran değerlendirmesinde objektif omayabilir.

"2. Öz değerlendirme yaparken eksik ve hatalarını göremeyebilir veya görmemezlikten gelebilirler.

"3.Değerlendirme yönergelerini yanlış algılayabilirler.

"4.Bazı öğrenciler, grup içinde çalışmaktan çekinirler. Onlar için bu yöntemi uygulamak zor olabilir. Grup lideri, her öğrenciyi katkıya davet etmekte dikkatli olmalıdır.

"5.Öğrenciler grup mantığı içerisinde görev paylaşımı yapmada zorlanabilirler.değerlendirmelerde bulunurken objektif davranmaya bilirler.Akran geribildiriminde bulunken arkadaşlarını yeterince gözlemlememiş olabilir.

Tüm grup üyelerine başarılar dilerim.

18 Aralık 2010 Cumartesi

Modül-4 Değerlendirme

Modül 4 geride kaldı.Umarım bu modül faydalı geçmiştir.Fakat faydalı geçtiğini yazılarınızdan anlıyorum.Önünüzü daha net görüyor ve kurs yolculuğunuzda yere daha sağlam basıyorsunuz.

Bu modülde gördüklerinizi,yaptıklarınızı özetlemek istiyorum.

•İnterneti, tasarımladığınız ünitenizde kullanmaya ilişkin görüşlerinizi paylaştınız.

•Öğrencilerin İnterneti uygun biçimde kullanmalarını sağlayacak yöntemleri tartıştınız.

•Örnek öğrenme sunumları, yayınları, Wikileri veya Web günlükleri hazırladınız ve değerlendirdiniz.

•Ünite Planlarında gerekli değişiklikleri yaptınız.

•Öğrendiklerinizi yansıttınız.

Aşağıdaki modül sorularını lütfen blogta yanıtlayınız.

Modül Soruları

•Öğrenme örneğini hazırlamak, ünitedeki beklentilerimi daha açık hale getirmeme ve öğretim sürecini tasarımlamama nasıl yardımcı olabilir?

•Öğrencilerin, projelerini hazırlarken öğrenme amaçlarına ulaşacaklarından nasıl emin olabilirim?

Kursun web araçlarını (blog,wiki,paylaşım,öğretmenler odası) daha yoğun kullanmaya başladınız.Fakat hala buraları kullanmayan arkadaşlar var.Yazılarınız inceledim.Geri bildirimler verdim.Tüm öğretmen arkadaşların bu araçları kullanmasını ve birbilerine geri bildirim vermelerini rica ediyorum.Bu araçları kullanmak zorunluluktur.Bu araçları ne kadar çok kullanırsak ,bu alandaki bilgi ve becerimiz o oranda artar.Kullanmadan,uygulama yapmadan gelişme olmaz.Bu araçları kullanarak grup çalışmasını yürütmeliyiz. Önemli hatırlatma:Hangi modüldeyseniz o modülün paylaşım,wiki sekmelerini kullanınız.

Yapılan incelemede Modül:4 Kuramdan Uygulamaya (wiki) ile ilgili çalışmaları hiçbir öğretmen arkadaşın yapmadığı görülmüştür. Lütfen modüllerde istenilen etkinlikleri yapınız. Bu kursun amacı bilgileri okuyup, işaretlemek değildir. Verilen bilgiler ışığında yardımlaşarak istenilen uygulamaları yapmaktır. Bunun sonucunda ürün elde etmektir.

Paylaşım sekmesini kullanarak aşağıdaki işlemleri yapmadıysanız lütfen yapınız. Grubunuzun ünite planını ekleyerek soruları yanıtlayınız.

1.Paylaşım sekmesine giderek Modül 4: Paylaşımı bölümü altında bir mesaj zinciri oluşturduğunuzdan, Mesaj alanına aşağıdaki sorulara ilişkin cevaplarınızı yazdığınızdan ve kendi ünite planınızı bu mesaja eklediğinizden emin olun:

a.Ünitenizde İnterneti araştırma, işbirliği ve iletişim amacıyla nasıl kullanacaksınız?

b.İnternet kullanımı, öğrencilerinizin 21. Yüzyıl ve üst düzey düşünme becerileri kazanmalarına nasıl yardımcı olacak?

c.Aklınızda takılan konu ya da sorunlar kaldı mı?

Aşağıdaki işlemleri yapmadıysanız lütfen yapınız.

1.Ünite Planınızı açarak, öğrenme amaçlarınızı gözden geçirin.
•Öğrencilerinizin ürünleri aracılığıyla ne tür kavramları, becerileri ve bilgileri sergilemelerini istiyorsunuz?
•Öğrencilerinizin ürünleri ile hangi 21. Yüzyıl Becerilerini sergilemelerini istiyorsunuz?
•Öğrenme örneğiniz hangi Öğretim Programı Tasarım Sorularına, nasıl değinecek?

2.Hazırladığınız ünitede de öğrencilerinizin düşünme becerilerini geliştirmek için matematiği kullanma yollarını düşünün. Aşağıdakilerden ünitenize ve sınıf seviyesine uygun olanları seçiniz.

•Sorular formüle edin

•Veri toplayın, düzenleyin, şekil ve grafikleri kullanarak sergileyin

•Verileri çözümleyin

•Çıkarsama ve tahminleri geliştirerek değerlendirin

•Döngüleri ve değişimi çözümleyin

•Ölçme, ölçekleme, oran ve oranlamayı kullanın

•Eğilimleri çözümlemek için istatistiksel ölçümlerden yararlanın

•Olasılık kavramlarını uygulayın

•Akılcı tahminlerde bulunun

•Modelleri, ilişkileri ve işlevleri anlayın

•Sistemler yaklaşımını kullanın

•Oranları içeren problemler çözün (hız, yoğunluk, vb.)

•İlişkileri temsil etmek ve anlamak için modeller ve gösterimler kullanın

•Muhasebe, finans, bütçe ve pazar çözümlemelerinden yararlanın

•Geometriyi, kesirleri ve simetriyi kullanın

•Özellikleri çözümleyin

•Görsel ve uzamsal akıl yürütme yöntemleri kullanın

•Düşümeyi temsil etmek için grafik ön-düzenleyicilerden yararlanın

Bu modülde öğrenme örneği hazırladınız.Eğer hazırlamadıysanız aşağıdaki adımları takip ederek önce size en uygun web aracını seçiniz ve öğrenme örneğini hazırlayınız.Bu öğrenme örneği ürün dosyasına konuluyor.

En Uygun Teknolojik Aracın Seçimi

Öğrencileriniz öğrendiklerini nasıl gösterecekler? Gösterim için ne tür araçlar kullanacaklar? Aşağıdaki teknoloji araçlarını inceleyerek güçlü yönlerini ve en uygun kullanım yerlerini/amaçlarını düşünün. Ünitenizde öğrencilerinizin hangi araçları kullanmasını istiyorsunuz? Neden (hangi amaçlarla) bunları kullandırmak istiyorsunuz? Öğrencilerinizin yaşlarını, proje yaparken yayınlanmalarını ya da çalışmalarını hedeflediğiniz içerik türünü ve projelerin olası hedef kitlelerini düşünün.

ÖĞRENME ÖRNEĞİ HAZIRLAMAK

Bu aşamada, bir önceki etkinlikte aldığınız kararlarınızı göz önünde bulundurarak bir öğrenme örneği –bir sunu, yayın ya da Web tabanlı kaynak– hazırlayacaksınız. Unutmayın! Öğrenme örneğiniz, öğrencilerinizin öğrenme amaçlarına ulaşmalarına yardımcı olacak nitelikte olmalıdır. Ayrıca, en azından bazı Öğretim Programı Tasarım Sorularının cevaplarını içermeli, üst düzey düşünme ve 21. Yüzyıl Becerilerinin kullanıldığını göstermelidir.

Ünite Planını Yeniden Gözden Geçirmek

Öğrenme örneğinizi hazırlamış bulunuyorsunuz. Bu noktada ünitenizin içeriği ve öğrencilerinize kazandıracağınız beceriler konularında daha net fikirlere sahipsiniz. Bu etkinlikte, Ünite Planınıza geri dönerek gerekli gördüğünüz değişiklikleri yapacak ve Öğretim Süreçleri bölümünün taslağını oluşturacaksınız. Öğretim Süreçleri bölümü, ünite boyunca öğrencilerinizin gerçekleştireceği etkinlikleri tanımlayacaktır. Ayrıca, Öğretim Programı Tasarım Sorularınızı, değerlendirme araçlarınızı ve kazandırmayı hedeflediğiniz 21. Yüzyıl Becerilerini öğretim süreçleri içine nasıl entegre edeceğinizi de planlamalısınız.

Öğrencilere Proje Tabanlı, Öğrenci Merkezli Bir Sınıfa Uyum Sağlamalarında Yardımcı Olmak

Proje tabanlı öğrenmenin benimsendiği üniteler, tüm öğrencilerin bireysel gereksinim ve isteklerinin karşılanmasına yardımcı olmaktadır. Projeler genellikle öğrencilerin içerik, süreç ve ürünler ile ilgili kararlar vermesini gerektirir. Öğrenciler, konuları daha derinlemesine inceler, yeni beceriler kazanır, mevcut becerilerini işe koşar, kişiliklerini yansıtan ürünler ve performanslar sergiler. Projelerde öğrencilerin kararlar vermesi, işbirliği içinde çalışması, girişimci olması ve kalabalık karşısında sunu yapması beklenir. Tüm bunlar ilk başta öğrencilere biraz zor gelebilir.

Öğrencilerin çoğu, alışık oldukları öğretmen merkezli öğrenmeden öğrenci merkezli yaklaşıma geçişte zorluklar yaşayabilir. Öğrenciler, genellikle bilgiyi pasif olarak aldıkları, kapalı uçlu sorulara yanıt verdikleri, kendilerine verilen alıştırmalar üzerinde çalıştıkları ve yazılı sınavlar oldukları bir yaklaşımdan, açık uçlu soruların kullanıldığı, gerçek yaşamdaki (otantik) öğrenme süreçlerinin bulunduğu ve farklı değerlendirme yöntemlerinin/araçlarının bir arada kullanıldığı yeni bir yaklaşıma geçiş sürecinde rollerini benimseme konusunda güçlük çekebilir. “Gerçekten de pasif katılımcılar ve izleyiciler olarak yetişen bu öğrenciler, …, daha fazla çalışmak ve farklı etkinlikleri yapmak durumunda kalmaktan çok da hoşnut olmayacaklardır" (Black & Wiliam, 1998).

Öğrencilerin proje tabanlı, öğrenci merkezli derslere uyum sağlamalarını ve öğretim sürecine etkin katılmalarını nasıl kolaylaştırabileceğinizi tartışın:

Öğrencilere Proje Tabanlı, Öğrenci Merkezli Bir Sınıfa Uyum Sağlamalarında Yardımcı Olmak

1.Aşağıdaki konularda en azından bir öneri geliştirin:
Tüm öğrencilerin aşağıdaki becerileri de sergileyerek proje görevlerini tamamlayabilmelerine nasıl yardımcı olabilirsiniz?

•Ulaşılabilir hedefler belirlemek

•Zamanı iyi kullanmak ve gerekli düzenlemeleri

•Çalışmaları ile ilgili sorular türetmek ve cevaplarını araştırmak

•Başkaları ile uyumlu ve verimli çalışmak

•Gelişimlerini yansıtmak ve planlamak

İyi çalışmalar....

14 Aralık 2010 Salı

Modül-3 Değerlendirme

Değerli Öğretmen Arkadaşlarım,

Modül 3'ü tamamladınız.Ünite planı hazırlama ve ürün dosyası oluşturmada her modülün ayrı bir önemi var.Bu nedenle modülleri titiz bir şekilde incelemek ve uygulamaları gerçekleştirmek grup çalışmasının başarısı için gereklidir.Grup çalışması yaptığımıza göre yardımlaşma şarttır. Ürün hazırlama ve plan oluşturmada,sorunları çözmede yardımlaşma,geri bildirim alma /verme gerekir.Bunun en güzel araçları da "blog,paylaşım,wiki,öğretmenler odası"pencereleridir.Bu araçların her modülde kullanılması kursun içeriğinden dolayı temel zorunluluktur.

Bu kursta başarılı olmak ve grup sorumluluğumuzun gereklerini yerine getirmek için aşağıda belirtilenlere uymak zorundayız.

1. Hergün siteye girerek mesajları ve etkinlik yönergelerini,açıklamaları,örnekleri dikkatli bir şekilde okumak uygulamaları yapmak gerekir.

2.Çevirimiçinde her modül ile ilgili "wiki,blog,paylaşım"çalışmalarını yapmak zorunludur. Kesinlikle isteğe bağlı değildir.

3.Grup çalışması yapıldığına göre her grubun bir ünite planı ve ünite planınına göre ortak ürün dosyanız olacaktır.

4.Paylaşım sayfasına gönderdiğiniz ürünlerinize kişi adı değil,grup adını veriniz.Örneğin:1.Grup Ünite Planı,2.Grup Sunusu gibi.

5.Her grubun Ünite planını grup adıyla gözattan mesaja ekleyerek Modül-4 "Paylaşım" sayfasına göndermesi gerekir.Benim ve öğretmenlerin planları incelemesi /geri bildirim vermesi için zorunludur.

6.Yukarıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda hareket edimesi,aksi durumda kurs sonunda BELGE alamazsınız.

Modül 3'ü incelediniz.Bu modülün önemli noktalarını bilgilerinizi tazelemek ve pekiştirmek adına ya da gözünüzden kaçtıysa hatırlatmak için yazmak istiyorum.

Lütfen aşağıdaki soruları yanıtlamadıysanız yanıtlayınız.(Yanıtlarınızı defterinize not ediniz.)

a.Tasarımladığınız ünitenin hangi aşamasında öğrencilerin araştırma yapması gerekiyor?

b.Ünitenizin hangi aşamasında öğrencilerin birbirleriyle iletişim kurması daha kalıcı öğrenmelerine yardımcı olabilir?

c.Ünitenizin hangi aşamasında işbirliği yararlı olabilir?

d.Öğrencilerinizin ünite boyunca problem çözme stratejilerini kullandıklarından nasıl emin olabilirsiniz?

e.Öğrencilerinizin araştırma, iletişim, işbirliği ve problem çözme becerilerini geliştirmek için İnterneti derslerinizde nasıl kullanabilirsiniz?

•Öğrencilerinizin telif hakkı ve etik kullanım ilkelerini tam anlamıyla anladıklarından nasıl emin olabilirisiniz?

•Telif hakkı ve etik kullanım ilkelerinin derslerinizde uygulandığından emin olmak için ne tür bir destek sağlardınız?

Aşağıda belirtilen internet iletişim araçlarından bir kaç tanesini ünitenizin işleniş sürecinde kullanmak zorundasınız.Bu araçlardan size uygun gelen bir kaç tanesini seçiniz ve ünitenizin neresinde kullanılacağını not alınız.

Çeşitli İnternet iletişim araçları bulunmaktadır.

•E-posta istenildiği zaman gönderilen ve okunan yazılı elektronik iletişim aracıdır (Eşzamansız, başka bir deyişle kullancılarının aynı anda bilgisayar başında olmasını gerektirmeden iletişim kurmayı destekler).

•Çevrimiçi Sohbet bireylerin aynı zamanda birbirleri ile buluştukları ve yazılı mesaj alış verişi yaptıkları çevrimiçi araçlardır.

•Hızlı İleti (Instant Messaging=IM) kullanıcıların önceden belirledikleri kişilerle aynı anda hızlı metin tabanlı mesaj alış verişi gerçekleştirmelerini sağlar.

•Çevrimiçi Anket/Kamuoyu Araştırması İnternet üzerinden soru sorarak veri toplama ve çözümleme olanağı sağlar.

•İnternet Üzerinden Sesli Görüşme (VOIP) kullanıcılarının İnternet aracılığıyla, telefonla görüşmeye benzer biçimde, eşzamanlı sesli iletişim kurmalarını sağlar.

Aşağıdaki iletişim araçlarından birini ya da daha fazlasını ünitenizde kullanmak üzere seçin, İnternette bu araçları eğitim ortamlarında nasıl kullanacağınıza ilişkin kaynaklar araştırın, araştırmalarınız sonucu bulduğunuz kaynakları ve aşağıdaki verilen İnternet kaynaklarını ayrıntılı inceleyin. Bu araçları sınıfınızda nasıl kullanacağınız konusunda size yardımcı olacak her türlü kaynağı etiketleyin ya da sık kullanılanlara ekleyin.


Seçenek 1: E-posta
Seçenek 2: Sohbet Odası
Seçenek 3: Hızlı İleti (IM)
Seçenek 4: Anket/Kamuoyu Araştırması
Seçenek 5: İnternet Üzerinden Sesli Görüşme (VoIP)

Belirlediğiniz internet iletişim araçlarını ünitenizde hangi amaçla kullanacağınızı belirleyiniz.Aşağıdaki amaçlardan size uygun olanları seçiniz.

Öğrenciler İnternet iletişim araçlarını şu amaçlar doğrultusunda kullanmaktadırlar:

•Sınıf dışındakilerle iletişim kurmak

•Çalışmalarına ilişkin geribildirim almak

•Bir proje üzerinde grupla ya da bir eşle çalışmak

•Etkileşimli tartışmalara bağlanmak

•Yazılı dilde (yazı yazma) alıştıma yapmak

•Konuşma dilinde alıştırma yapmak

•Bilgi, belge ve diğer kaynakları paylaşmak

•Diğer bireylerden bilgi toplamak

Öğrenciler işbirliğine dayalı Web tabanlı öğrenme araçlarını şu amaçlar doğrultusunda kullanmaktadırlar:

•Düşüncelerini, fikirlerini ve projelerini diğerleriyle paylaşmak

•Web kaynaklarını paylaşmak

•Diğerlerinin düşüncelerine tepkide bulunmak

•Diğerlerinin hazırladığı içeriği değiştirmek, eklemek ve silmek

•Web siteleri hazırlamak

•Günlük benzeri belgeler hazırlamak

Modül Soruları:

•Öğrenme ve öğretme süreçlerini desteklemek için İnterneti nasıl kullanabilirim?

•İnternetin uygun biçimde kullanımını nasıl sağlayabilirim?

Modül 3’ün Önemli Noktaları:

•İnternet araştırma yapmak, işbirliği ve iletişim kurmak için son derece etkili bir araçtır.

•Etik kullanım kuralları telif hakkı olan malzemelerin sınıfta öğretmenler ve öğrenciler tarafından yasal olarak nasıl kullanılabileceğini açıklar.

•Yararlanılan Çalışmalar belgesi her yaştan öğrenci için farklı biçimlerde hazırlanılabilir.

•İnternette nasıl araştırma yapılmalı konusunda deneyimli olmak, öğrencilerin ve öğretmenlerin Web’deki yararlı bilgilere en kısa sürede ve en az emek ile zaman harcayarak erişmelerini sağlar.

•Bir Web sitesinin güvenirliğine ve değerliliğine karar verirken çok çeşitli faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

•E-posta, çevrimiçi sohbet, hızlı ileti ve İnternet üzerinden sesli görüşme araçları, öğrencilerin dünyanın dört bir yanındaki akranlarıyla, uzmanlarla iletişim kurmalarını sağlar.

•Web günlükleri, Wikiler ve çevrimiçi işbirliği belgeleri, öğrencilerin, birbirlerinin çalışmalarını ve bunlarla ilgili görüşlerini çevrimiçi paylaşarak projeler üzerinde işbirliği yapmasını sağlar.

1.Kişisel Web günlüğünüze gidin, “Modül 3’de Öğrendiklerim” başlıklı bir Web günlük sayfası oluşturun ve aşağıdaki soruları kopyalayıp günlüğünüze yapıştırdıktan sonra, bu sorulara ilişkin deneyimlerinizi yazın:

◦Bu modül, öğrencilerinizin kalıcı öğrenmesi üzerinde İnternetin etkilerini düşünmenize yardımcı oldu mu? Nasıl?

◦Öğrenme ve öğretme süreçlerini desteklemek için İnterneti nasıl kullanabilirim?

◦İnternetin uygun biçimde kullanımını nasıl sağlayabilirim?

2.Diğer katılımcıların Web günlüklerini de inceleyerek ilgi çekici bulduklarınıza yorumlarınızı yazın.

3.Yer vermek istediğiniz diğer içgörülerinizi, sorularınızı, düşüncelerinizi de Web günlüğünüze yazın.

PAYLAŞIM SEKMESİ


Modül 4: Paylaşım başlığı altındaki Yeni Tartışma Konusu Ekle düğmesine tıklayın.

•Konu kısmına kendi adınızı içerek şekilde oluşturun.
(Örnek: Ahmetin Paylaşım Tartışması yâda Ayşenin Çalışmaları)

•Metin alanına aşağıdaki sorulara ilişkin cevaplarınızı yazın:

◦Ünitenizde İnterneti araştırma, işbirliği ve iletişim amacıyla nasıl kullanacaksınız?

◦İnternet kullanımı, öğrencilerinizin 21. Yüzyıl ve üst düzey düşünme becerileri kazanmalarına nasıl yardımcı olacak?

◦Hangi konularda geribildirim istiyorsunuz?

Ünite Planınızı mesajınıza ekleyebilirsiniz.


Modül 3'ü tamamladınız ve Modül 4'de öğrencilerin kalıcı öğrenmelerini sergilemelerini bir tür taklit ederek birer örnek yayın, Wiki, sunu ve Web günlüğü oluşturacaksınız.

9 Aralık 2010 Perşembe

Modül-2 Değerlendirme

Değerli Öğretmen Arkadaşlarım,

Modül 2 ile ilgili görüşlerinizi okudum.Bu modülün verimli geçtiğini,bilgi ve beceri düzeyinizin arttığını belirtmişsiniz.Bu mutluluk verici.Ortak görüşleriniz:"Temel,ünite,içerik sorularını ve ünite planı hazırlama konularında bilgi ve becerilerim gelişti." Temel,ünite,içerik sorularının kalıcı öğrenmeyi sağlamada,eleştirel düşünmeyi sağlamada önemli yere sahip olduğunu kavramışsınız. Proje Tabanlı Öğrenmede sürekli değerlendirmenin önemli olduğu vurgulanmıştır.

Site araçlarını (blog,paylaşım,wiki) kullandınız.İleriki modüllerde bu araçları kullanmaya devam edeceksiniz.Ayrıca "Öğretmenler Odası" web aracını da tartışma açmak için kullanacaksınız.Bilhassa grup çalışmalarında bu araçlar daha önem kazanıyor.Paylaşım penceresindeki yazılarınızı, ürünlerinizi inceledim. Ürünleriniz genel olarak çok güzel.Bu çalışmalardan dolayı sizleri kutluyorum.Bazı arkadaşların ürünleri ise içerik,renk,görsel olarak geliştirilmesi gerekiyor. Arkadaşlarınıza verilen yanıtlar genellikle şakavari sözcükler içeriyor. Bu yanlış.Verilen yanıtlar istenilen talebe,içeriğe,ürüne yönelik olmalı.Tespit ettiğiniz olumlu /olumsuz yönler yanıtınızda yer almalı.Paylaşım sekmesindeki yazılarınıza vermiş olduğum yanıtları okumanızı rica ediyorum.Paylaşım sekmesinin temel işlevi hazırlanan ürünlerin paylaşılmasıdır.Hazırladığımız ürünleri mutlaka paylaşıma göndermek ve diğer öğretmenlerin geri bildirimini almak zorundayız. Ayrıca diğer öğretmenlerin ürünlerini incelemek ve geri bildirim vermek zorundayız. Her modülde blog,wiki,paylaşım,öğretmenler odasını usulüne uygun kullanmak zorundayız.

Bu modülün ben de verimli geçtiğine inanıyorum.Bu modülde Ünite Planımızın bazı bölümlerini yazdık."Konu başlıklarını,amaçlar ve 21.yüzyıl becerileri,Öğretim Programı Tasarım Soruları (Temel,ünite,içerik soruları) geliştirme,farklı değerlendirme araçlarını inceleme ve uygun olanları seçme",değerlendirme zaman planı,ünite özeti,değerlendirme özeti.


Şu ana kadar ünite planınızın a)Konu başlıkları b)Süre c)Amaçlar /kazanımlar-21.yüzyıl becerileri d)Temel,ünite,içerik soruları e) Değerlendirme zaman çizelgesi e)Değerlendirme özeti,ünite özeti yazılmış olmalıdır. Ayrıca Bu plana bağlı olarak a) Proje Tabanlı Öğrenmenin yararlarını anlatan bir sunu b) Öğrenci ihtiyaçlarını belirlemeye yönelik bir değerlendirme aracı ürünü,c)Ünte tanıtım sunusu yapılmış olmalıdır.

7 Aralık 2010 Salı

Proje tabanlı öğrenmenin eğitim öğretimde yeri şüphesiz yadsınamaz. Siz değerli öğretmen arkadaşların bu konu ile ilgili yazdıkları yazıların ortak fikri de bu doğrultuda.Bu mutluluk verici.Bu fikir aynı zamanda sizler için itici bir güç olacaktır.

Proje tabanlı öğrenmenin yaraları şunlardır:

•Aktif biçimde keşfetmenin ve üst düzey düşünmenin cesaretlendirilmesi (Thomas, 1998)

•Kendine güvenin gelişmesi ve öğrenmeye karşı olumlu tutum kazanılması (Thomas, 2000)

•Öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerinde geleneksel sınıf etkinliklerinde olduğundan daha fazla sorumluluk almaları ve diğer öğretim yöntemlerinden daha fazla akademik kazanım sağlanması (Boaler, 1999; SRI, 2000)

•Üst düzey düşünme, problem çözme, işbirliğine dayalı öğrenme ve iletişim gibi karmaşık becerilerin geliştirilmesine olanak tanıması (SRI)

•Bireysel farklılıklar taşıyan tüm öğrencilerin öğrenme sürecine etkin katılımını sağlamaya yönelik daha geniş yelpazede öğrenme olanakları sunması (Railsback, 2002)

Aşağıda etkili proje tabanlı ünitelerin özellikleri sıralanmıştır:

•Öğrenciler, öğrenme sürecinin merkezindedir.

•Projeler, amaçlar (kazanımlar) doğrultusunda geliştirilmiş önemli öğrenme amaçlarına odaklanır.

•Projeler, Öğretim Programı Tasarım Sorularından doğar.

•Projeler, sürekli ve çok çeşitli değerlendirme türlerini içerir.

•Projeler, belirli aralıklarla gerçekleştirilen birbiri ile bağlantılı görevleri ve etkinlikleri içerir.

•Projelerin gerçek dünya ile bağlantıları vardır.

•Öğrenciler, bilgi ve becerilerini yayınlanan, sunulan ya da sergilenen ürünleri ve performansları ile gösterir.

•Teknoloji, öğrenmeyi destekler ve zenginleştirir.

•Eleştirel düşünme, proje çalışmalarının temel bileşenidir.

•Çeşitli öğretim stratejileri farklı öğrenme biçimlerini destekler.

Önemli Noktalar:

•Öğrenme ve öğretmeye ilişkin araştırmalar şu önemli sonuçları ortaya koymaktadır:

◦Tüm konular yerine önemlileri derinlemesine işlenmelidir.

◦Yaratıcı fikirler içselleştirmeyi (öğrenmeyi) kolaylaştırır.

◦Sürekli değerlendirme benimsenmelidir.

◦Anlamlı, belirli amaçlara hizmet eden ve gerçek yaşamdakine benzer (otantik) görevler tercih edilmelidir.

•Projeler, zengin öğrenme olanakları sağlayan senaryolara odaklanır. Öğrencilerin problem çözme gibi kendilerine anlamlı ve gerçekçi gelen görevleri tamamlamalarını içerir. Projeler sınıf dışındaki hayatı sınıf ortamına getirir ve gerçek dünya sorunlarına yönelinmesini sağlar.

•Proje tasarımının aşamaları şunlardır:

1.Öğretim programında yer alan kazanımlar arasından özel öğrenme amaçları belirlemek, bu amaçlardan üst düzey düşünme ve 21. Yüzyıl Becerileri içermeyenleri bu becerileri içerecek biçimde yeniden yazmak (geliştirmek)

2.Öğretim Programı Tasarım Soruları geliştirmek

3.Değerlendirme planı yapmak

4.Etkinlikler tasarımlamak

5 Aralık 2010 Pazar

Oryantasyon Değerlendirme

Oryantasyon modülünü özverili çalışarak tamamladınız. Tümünüze teşekkür ediyorum.



Oryantasyon anketlerinizi inceledim. Kurs ile ilgili olumlu görüş bildirdiğinizi,öğrencilerinizi yetiştirirken teknolojiyi en verimli şekilde kullanmak için deneyim kazanacağınıza inandığınızı tespit ettim.Bu kursun daha önce gördüğünüz kurslardan çok farklı özelliklere sahip olduğunu (içerik ve uygulama )fark ettiniz. Bu kursun temel sorusu:"Öğrencilerde kalıcı öğrenmeyi sağlamak ve etkili, doğru değerlendirmeyi sağlamak için teknoloji
nasıl kullanılmalıdır?

Bu bölümde kursu tanımaya çalıştınız.Kursun özellikleri,amaçları,bize düşen görevler,kurs araçları ve nasıl kullanılacağı hakkında bilgiler edindiniz;denemeler yaptınız.Kendi profilinizi oluşturdunuz;arkadaşlarınızın profillerine ulaştınız;birbirinize mesaj attınız,iletişim araçlarını kullandınız.

Başarılı olmanın ipuçlarını okudunuz.Kurs ana sayfada bulunan wiki,paylaşım ve öğretmenler odasının nasıl ve ne amaçla kullanılacağını öğrendiniz.

Gerçekleştireceğimiz ünite planının ana bölümlerinin aşağıdaki şekilde olduğunu gördünüz.

•Ünite Özeti

•Öğretim Programı Tasarım Soruları

•Değerlendirme Süreçleri

•Standartlar (kazanımlar)

•Kaynaklar

•Öğretim Süreçleri

•Önkoşul Beceriler

•Bireysel Farklılıklara Yönelik Hizmetler

Örnek proje tabanlı öğrenme örnekleri ile ufkunuzu geliştirdiniz;aklınıza takılan bazı soruların yanıtını buldunuz.Şüphesiz ileriki aşamalarda da yeni sorunlarla karşılaşabilirsiniz.Bu doğaldır.Doğal olmayan karşılaştığımız sorunların bizi bıkkınlığa,pasifliğe sürüklemesidir.Sorunların üstesinden yardımlaşarak geleceğimize inanmalıyız.

Çalışmalarınız ile ilgili düşüncelerinizi diğer arkadaşlarınızla paylaşmak için web günlüğüne (blog) üye oldunuz.Oryantasyon çalışmaları ile ilgili düşüncelerinizi web günlüğüne (blog) yazmanızı bekliyorum.

Oryantasyon modülünde kazandığınız bilgi ve becerilerinizi yüz yüze bölümde daha da geliştireceğiz. Kurs yolculuğumuzun renkli ve heyecanlı bölümü başlıyor.Tüm arkadaşlara başarılar diliyorum.

24 Kasım 2010 Çarşamba

Kurs Hakkında Düşüncelerim

Kursun sonuna geldik. Yirmisekiz günlük "İntel Öğretmen Programı Temel Kursu" yolculuğumuz bugün sona eriyor.Bu kurs yolculuğumuz sırasında şüphesiz çok şeyler öğrendiniz.Bilgisayar kullanma ile ilgili bilgi ve beceriniz arttı.Mesleki bilgi ve beceriniz gelişti;ünite planı hazırlama ve uygulamada öğrenci merkezli eğitim ve kalıcı öğrenmenin sağlanmasında web araçlarının önemini gördünüz.Kalıcı öğrenmenin sağlanmasında değerlendirmenin ne kadar önemli olduğunu gördünüz.Öğrencileri motife etmek,ilgi uyandırmak,farklı araçları kullanarak grup çalışmaları yapmak,sürekli geri bildirim almak,yansıtmak,bireysel farklılıklara uygun yöntem geliştirmek kalıcı öğrenmenin ana unsurlarıdır diye düşünüyorum.

Bireysel faklılıkların proje tabanlı öğrenmeye engel teşkil etmediğini, hatta zenginlik kattığını;çok çeşitli öğrenme yöntemlerinin varlığı bu öğrencilerden yararlanmada bize kolaylık sağladığını gördünüz.

modül8 kurs deneyimleri

Bu kurs boyunca öğrendiklerinizden hangisinin öğrencilerinizin daha kalıcı öğrenmesi üzerinde daha büyük bir etki yapacağını düşünüyorsunuz?
Öğretmenin tüm sınıfı değil öğrencinin kendi kendini değerlendirerek açıklarını öznel olarak anlaması,bunları giderme yoluna gideceğinden kalıcı öğrenmesi üzerinde daha büyük bir etki yapacağını düşünüyorum.

22 Kasım 2010 Pazartesi

MODÜL 7 WİKİ SORULARI

MODÜL 7 WİKİ SORULARI


a-Öğretim Programı Tasarım Soruları sınıfınızda ve öğrenci projelerinde nasıl kullanılabilir?
Öğrencilerinizin sadece kopyalayıp yapıştıracakları cevaplar değil de, derinlemesine düşünmelerini cesaretlendiren hangi tür sorular, komutlar ve destek iskeleleri kullanabilirsiniz? Üst düzey düşünmeyi gerektirecek konular seçerek ve sorumluluklar vererek beceriler kazandırılır.Doğru,anlaşılır,üst düzey düşünmeyi gerektiren ,ilginç sorular kullanılır.

b-Derslerinizde ve öğrenci projelerinizde etkili soru sorma yöntemini nasıl kullanabilirsiniz?
Mutlaka açık uçlu, bir tek cevabı olmayan öğrenciyi bir merak zincirine götürecek sorular sorarım. böylece öğrenciyi araştırmaya sevk eder ve düşünen bir sınıf yaratırım.
c-Öğrencilere, projelerini hazırlarken üst düzey düşünmeyi kullanmaları gereken becerileri nasıl öğretebilirsiniz? Öğrencilerinizin derin ve ayrıntılı düşünmesini sağlayacak ne tür sorular sorabilir ve ne tür destekler verebilirsiniz?

Öğrencilerinizin sadece kopyalayıp yapıştıracakları cevaplar değil de, derinlemesine düşünmelerini cesaretlendiren hangi tür sorular, komutlar ve destek iskeleleri kullanabilirsiniz? Etkili soru sorma öğrencileri karmaşık düşüncelere ve içeriği iyice anlamalarına yardım eder. Üretken tartışmalara yönlendirir. Sorular sadece doğru yanlış diye cevap verilecek tarzda değil, cevaba ulaşırken araştırma yapacak sonuca odaklanmasını sağlayacak tarzda olmalıdır.Öğrencileri derse dahil ederek derin düşünmelerine yardım eden sorular sormalarını sağlarım.

İYİ SORULAR GELİŞTİRME

İYİ SORULAR GELİŞTİRME
Üst Düzey Düşünmeyi Hedefleyen Sorular Üretme
Iyi temel sorular ve unite soruları geliştirmek pratik ister. Tasarımla Kavrama (1998)’nın ortak yazarları olan Jay McTighe ve Grant Wiggins, öğrencinin kavrayışını geliştirmesi, araştırmasıyla meşgul olmasını ve dikkatini araştırmasında toplaması için, öğretmenlerin ünitelerini, içerik bilgisine götüren sorular etrafında oluşturmaları gerektiğini ifade eder. Bu da, konunun merkezine ulaşan önemli fikirlere, geniş konulara ve en başta gelen kavramlara bir bakış anlamına gelir.

Başlamak için iyi bir yer, standartlarınıza bakmak ve dersteki genel konular hakkında düşünmektir. Daha sonra, öğrencilerin karar vermesini ve bu önemli fikirlerle bağlantılı bir eylem rotası planlamalarını gerektiren sorular oluşturmaya başlayınız.

Örnek
Eylem Örnek
Içerik standartlarına bakınız Dördüncü sınıfa yönelik Sosyal Bilgiler standartı:
Girişimciler, mal ve hizmet oluşturmak için verimli kaynakları düzenleme riskini alan insanlardır. Kar, girişimcileri işteki başarısızlık riskini almaya yönlendiren, önemli bir dürtüdür.
Standart(lar)la bağlantılı genel ders konusunu/konularını belirleyiniz Risk alma
Bir karar ya da eylem planı gerektiren konuyla bağlantılı sorular için beyin fırtınası yapınız. Karar: Riskler alınmaya değer midir? Niçin risk almalıyız?

Eylem Planı: Riski nasıl azaltabiliriz?
Her sorunun tamamen anlaşılmak ve cevaplanmak için zaman alacağından emin olunuz. Başlangıçta mekanik ve dil ya da sorunun temel soru mu yoksa unite sorusu mu olduğu konusunda endişelenmeyin, daha çok üst düzey düşünme becerileri gerektirip gerektirmediğiyle ilgileniniz. Gerçekten iyi temel sorular ve unite sorularının, öğrencileri motive ettiğini, araştırmayı geliştirdiğini, üst düzey düşünmeyi hedeflediğini ve sizi öğrencilerinizden öğrenmelerini ve hatırlamalarını istediğiniz şeylerin ne olduğunun tam ortasına getirdiğini hatırlayınız.

Sorularınızı geliştirince, onları test edin. Her sorunun açık uçlu olup olmadığını ve öğrencileri gerçekten düşünmeye teşvik edip etmediğini değerlendirmek için, aşağıdaki denetim listesini kullanınız:
• Soru, tartışma başlatıcı ya da problem ortaya atıcı olarak görev yapabilir mi?
• Soru, merak uyandıracak mı, fikir bulmaya davet edecek mi ve öğrencilerin ilgisini çekecek mi?
• Soru, makul bir zorluk ortaya atacak mı ve öğrencilerin kendi anlamlarını yapılandırmalarını ve topladıkları bilgilerle bunları desteklemelerini gerektirir mi?
• Farklı insanlar soruyu farklı biçimlerde cevaplar mı ve yaratıcı yaklaşım ve eşsiz cevaplara olanak sağlar mı?
• Soru, öğrencilerin nasıl ve niçin’i cevaplamalarını gerektirir mi?
• Soru, konunun çelişen noktalarını açığa çıkarmaya yardımcı olur mu?
• Soru, bir şekilde öğrencilerinizin yaşamlarıyla bağlantılı mıdır?
• Soru, öğrencilerin kendi düşünmelerini dikkatle incelemelerini gerektirir mi?
Sorularınızı değerlendirince, gerekirse onlarda değişiklikler yapınız ve onları uyarlayınız. Onları, öğrencilerinize hitap eden bir dille kelimelere dökmeyi unutmayınız. Sorularınızın zamanla gelişmesine izin veriniz ve uygun olduğunda, soruları öğrencilerinizin kendi kendilerine geliştirmeslerine izin veriniz.
Son olarak, temel soru ve unite sorularınızı deneyin. Bunu yaptığınız zaman, derslerinizin önceden planlamadığınız bir amaç ve derinliğinin ve var olabileceğini bilmediğiniz gerçek öğrenmenin olduğunun farkına varmanız olasıdır. Öğrencilerinizi, etkili soru sorma uygulamalarıyla teşvik edilen, etkileşimli bir öğrenme biçiminin içine çekerseniz, yaşam boyu öğrenenlerin gelişmesine yardımcı olmanız muhtemeldir.

Sokratik Soru Türleri ve Örnekleri

Sokratik Soru Türleri ve Örnekleri



Sokratik sorgulama tekniği, farklı tür sorular içerir. Bunun bazı örnekleri:



Sokratik Soru Tipi


Örnek



Açıklama Soruları


· ___________ ile ne demek istiyorsunuz?



· Bunu başka bir şekilde ifade edebilir misiniz?



· Sizce temel konu nedir?



· Bize bir örnek verebilir misiniz?



· Bu noktayı daha da genişletebilir misiniz?



Önceki bir soru ya da konuyla ilgili sorular






· Bu soru niçin önemlidir?



· Bu sorunun cevaplanması kolay mıdır zor mudur? Niçin böyle düşünüyorsunuz?



· Bu soruya dayanarak, hangi varsayımlarda bulunabiliriz?



· Bu soru bizi diğer önemli konu ve sorulara götürebilir mi?



Varsayım Soruları






· Insanlar niçin bu varsayımda bulunurlar?



· _______ burada neyi varsayar?



· Bunun yerine ne varsayabiliriz?



· ______ farzediyor gibisiniz.



· Sizi doğru anlıyor muyum?



Sebep ve kanıt soruları






· Buna ne bir örnek oluşturur?



· Bunun doğru olduğunu niçin düşünüyorsunuz?



· Başka hangi bilgilere ihtiyaç duyarız?



· Sebebinizi bize açıklar mısınız?



· Nasıl bir akıl yürütmeyle bu sonuca vardınız?



· Bu kanıttan şüphelenmeniz için bir sebep var mı?



· Sizi buna inandıran nedir?



Köken ya da kaynak soruları






· Bu fikri nereden edindiniz?



· Böyle hissetmenize ne sebep oldu?



· Bu sizin fikriniz mi yoksa başka bir yerden mi duydunuz?



· Hep böyle mi hissettiniz?



· Fikriniz birisinden ya da birşeyden etkilendi mi?



Öneri ve sonuç soruları






· Bunun nasıl bir etkisi olur?



· Bu gerçekten mi yoksa muhtemelen mi olabilir?



· Alternatifi nedir?



· Bununla ne ima ediyorsunuz?



· Bu olsaydı, sonuç olarak ne olurdu? Niçin?



Bakış açısı soruları


· Başka insan grupları bu soruyu nasıl cevaplardı? Niçin?



· ______’ın yapacağı itiraza nasıl cevap verebilirsiniz?



· __________’a inanan birisi ne düşünebilir?



· Alternatifi nedir?



· ______ ve _______’nin fikirleri nasıl benzer ve farklıdır?








Sokratik Sorgulama Örneği



Bu sorgulama diyoloğu, üniteye başlandıktan sonra ilerlerken gerçekleşir:







Öğretmen: Küresel iklimimize ne oluyor?



Ahmet: Daha da ısınıyor.



Öğretmen: Isındığını nereden biliyorsunuz? Cevabınızı desteklemek için hangi kanıtlarınız var?



Ahmet: Sürekli haberlerde. Eskiden olduğu kadar soğuk olmadığını hep söylüyorlar. Bu rekor sıcaklık günlerini geçiriyoruz.



Öğretmen: Başka kimse bu tür bir haber duydu mu?



Onur: Evet. Bunu gazetede okudum. Sanırım buna küresel ısınma diyorlar.



Öğretmen: Küresel ısınmayı haber spikerlerinden öğrendiğini mi söylüyorsun? Küresel ısınmanın gerçekleştiğini bildiklerini mi varsayıyorsun?



Yasemin: Bunu ben de duydum. Korkunç. Kuzey kutbundaki buzullar eriyor. Hayvanlar yurtlarını kaybediyorlar. Sanırım haber spikerleri bunu, konuyu araştıran bilim adamlarından öğreniyorlar.



Öğretmen: Eğer durum buysa ve bilim adamları haber spikerlerine söylüyorsa, bilim adamları nereden biliyor?



Cem: İklimi ölçmek için araçları var. Dünyanın sıcaklığını ölçen araştırmalar yapıyorlar.



Öğretmen: Sizce bilim adamları bunu ne kadar süredir yapıyor?



Kerem: Muhtemelen 100 yıldır.



Emre: Belki ondan biraz daha fazla.



Öğretmen: Aslında, yaklaşık 140 yıldır inceleniyor. Yaklaşık 1860’lardan beri.



Yasemin: Yaklaştık.



Öğretmen: Evet. Nereden bildiniz?



Kerem: Sadece aletlerin var olduğu ve bilim adamlarının bu şekilde iklimi ölçme araçlarının olduğu zaman olduğunu hesap ettim.



Öğretmen: O zaman, bu grafikte son 100 yılın iklimine bakarak, dünyanın iklimi hakkında ne söyleyebiliriz?



Pelin: 20’nci yüzyıl önceki yüzyıllardan çok daha sıcak hale gelmiştir.



Öğretmen: Niçin olduğu konusunda hipotez kurabilir miyiz?



Pelin: Tek kelime: kirlilik



Öğretmen: Kirliliğin sıcaklığın yükselme sebebi olduğunu söylerken, neyi varsayıyorsun?



Yasemin: Arabalardan çıkan karbondioksit kirliliğe sebep olur ve fabrikalardaki kimyasallar.



Kaan: Saç spreyi, tehlikeli kimyasalların atmosfere girmesine sebep olur.



Öğretmen: Tamam. Şimdiye kadar tartıştıklarımızı gözden geçirmek için bir dakika ayıralım.

Modül 7 Değerlendirme

Modül 7'yi de geride bıraktık.Tahmin ediyorum ünite planınız ve ürünleriniz aşağı yukarı gösterime hazır hale gelmiştir.Teknolojik araçları kullanarak ünte planı ve proje hazırlamak aslında çok zevkli bir çalışma.Biraz zaman ayırmak,emek harcamak,öğrenmeye çalışmak,yardımlaşma,iletişim kurma gerekiyor.Özveri gerektiriyor.Uygulamadan çekinmeden sık sık uygulama yapmak gerekiyor.Bilmediğini sormak,araştırmak gerekiyor. Bir süre sonra geriye dönüp baktığınızda azımsanmayacak bilgi ve becerilerle donatıldığınızı görüyorsunuz.Bu size,arkadaşlarınıza,bana mutluluk veriyor.Bu kurs ile ilgili sizlerden olumlu fikirler almak hepmizi mutlu ediyor.Olumlu fikirlerinizi okuyorum.



Bu kurs şüphesiz sizlere çok şeyler kazandırdı.



Bigisayar kullanma bilgi ve becerileriniz arttı.



İnternet araçlarını kullanma bilgi ve becerileriniz arttı.



Ünite konularını işlerken soru sormanın ne kadar önemli olduğunu gördünüz.



Değerlendirmenin önemini ve değerlendirme araçlarının çeşitliliğini gördünüz.



Teknolojik araçları kullanarak iletişim,yardımlaşma,grup çalışması,tartışma,yansıtma,proje hazırlama gibi çalışmaların nasıl yapılacağını gördünüz.

Modül 7'de Öğrendiklerim

1. Öğrenci merkezli bir sınıfa nasıl rehberlik yapabilirim?

öğrenci merkezli bir sınıfta açık uçlu sorular sorarak öğrenciler tarafından cevaplandırılmasını bekleniz. konu ile ilgili olarak diğer öğrencilerle paylaşmak üzere araştırma görevleri veririz. Ders esnasında öğrencilerin aktif olabilmesi için kendilerinin sordukları sorulara yine kendilerinin cevaplamalarını isteriz. öğrencilerden proje ile ilgili sunu yapmalarını, broşür hazırlamalarını, bülten hazırlamalarını görev olarak veriririz. rehber öğretmen olarak onları çeşitli sorularımızla beyin fırtınası yapmaları konusunda tetikleriz. böllelikle öğrenme amaçlarına ulaşmalarına yardımcı oluruz. öğrencilerin herbirisine kendi öğrenme seviyelerini de dikkate alarak soru sormasını gerektirecek uygulamalar, etkinlikle alakalı taslak bilgilerin bulunduğu bir rehberlik materyali hazırlarız. Öğrencilerin takıldıkları veya yardıma ihtiyaç duydukları zamanlarda onları sorularla doğruya yönlendirerek rehberlik yaparım.

2. Öğretim süreçlerini desteklemede teknolojiyi nasıl kullanabilirim?

Teknoloji yapılacak işlerin daha hızlı, daha düzenli olmasını sağlar. Gruplararası işbirliği kurmada en etkin araçtır. bu araçlar aynı zamanda öğrencilerin 21. yüzyıl becerisi olan kendi kendine öğrenmeyi de gerçekleştirmede etkin rol oynar. bu bağlamda öğrencilerin hızlı bilgi toplamalarında, bu bilgileri paylaşmada, birbirleri ile haberleşmede teknolojiden yararlanırız.
teknoloji kişilerin yüzyüze olmadanda birarada bulunmalarına olanak tanır; zamanda ve işten kazanç sağlar. teknoloji bu yönleriyle vazgeçilmez bir araç olarak yerini alacaktır.

15 Kasım 2010 Pazartesi

MODÜL 7 ÖĞRENDİKLERİM

                                     MODÜL 7 ÖĞRENDİKLERİM
Projeye başlamadan önce (bil - merak et - öğren) şemalarını kullanarak projenin başlangıcında hem öğrencilerin proje konusu hakkında bildiklerini öğreniriz hem de bu konudaki öğrenme gereksinimlerini tespit ederiz.Projenin başlangıcında öğrencilerimize proje çalışmasının her aşamasında öğrenci devamının çok önemli olduğunu belirtiriz. Böylece birbirinden kopuk olmayan, grup anlayışı gelişmiş, birbirleriyle iş birliği içinde çalışan daha etkili bir ekip çalışması yapılabilmesini de sağlamış oluruz. Grup içi ve gruplar arası iş birliğini akran değerlendirme formları ile denetleyebiliriz. Not verme kısmında da öğrencilerimizin ekip çalışmasına, 21. yüzyıl becerilerine ve çalışmada kendi başlarına karar vermelerini takip ederiz. Beyin fırtınası yaparak neyi nasıl bulacakları konusunda düşünmeleri gerektiğini belirtiriz. Çalışmalarına bakarak notlandırma yapacağımızı önceden bildiririz. Öğrenci de buna göre kendi çalışmalarına dikkat eder. Proje değerlendirme listesi kullanılarak proje değerlendirmesini yapabiliriz.

           Modül 7 Başarılı bir projenin planlanması
Proje ile ilgili iletişim kurmak Projeye başlarken/giriş: Projeye başlarken etkili sorularla, öğrenciler arasında beyin fırtınası yaparak başlarım.

Beklentiler, anahtar görevler ve sorumluluklar: Öğrencilerime proje boyunca öğrenme seviyelerine göre anahtar görevler veririm ve sorumluluklarını takip ederim.
Başarıyı kutlama ve projeyi bitirme: Öğrencini her doğrusu güzel sözlerle mükafatlandırılır; yanlışları da iğnelemeden düzeltilmeye çalışılır. Ayrıca farklı tebrikler de sunulabilir.
Zamanlama ve geçişler:
Okul zaman çizelgesi: Öğrencilere projenin bütününü içeren bir çalışma programı hazırlarım. Bu programa uylup uyulmadığının takipçisi olurum.
Öğrenci devamı: Proje bir program dahilinde olacağı için çalışma programına uyumun önemini daha önceden kavratıp devamsızlık gibi bir seçeneklerinin olmadığını bilmelerini kavratmaya çalışırım.

13 Kasım 2010 Cumartesi

Öğretim süreçlerini desteklemede teknolojiyi nasıl kullanabilirim?

Öğretim süreçlerini desteklemede teknolojiyi nasıl kullanabilirim?

Öğretim çalışmalarını desteklemede teknolojiyi kullanırken;
1. Teknolojiyi öğrencilerin tanımasını sağlamak gerekir.
2. Teknolojiden nasıl faydalanmak gerektiğinin anlaşılması sağlanmalı.
3. Çalışmalarının her safhasında teknolojiyi kullanmalarını sağlayacak tüm önlemler alınır.
4. Teknolojiyi en faydacı bir şekilde kullanmak gerekir.
5. Teknolojiyi en faydacı bir şekilde kullanmayı alışkanlık haline getirmek için önlemler alınır.
6. Bunun için de çalışmanın amacını öğrencilere tam kavratmak ve öğrencileri hedefe kilitlemek gerekir.
7. Öğrencilerin ilgi odaklarının çekilmesi gereklidir.
8. Öğrencilerde özgüven uyandırılmalıdır.
9. Öğrenciler teknolojiden yararlanma yolları kavratılmalıdır.

BAŞARILI BİR PROJEYİ UYGULAMAK

Projeyi iyi planlamak, görev dağılımını iyi yapamak gerekiyor.

Başarılı bir proje için zamanlama çok önemli. Öğrencinin devamı sağlanmazsa kaliteli öğrenme gerçekleşmeyebilir.

Grup üyeleri okul kapasitesi ve öğrenci farklılıkları göz önüne alınarak hazırlanmalı.

Uygulanacak proje öğrencilerin ilgisini çekecek şekilde tanıtımı yapılmalı . Ön bilgiler ve sorular verilmeli. Ünite aracı bülten tasarımı verilmeli. Kutlama yapılmalı

Projenin uygulanacağı zaman çizelgesi hazırlanmalı. Öğrencilerin severek ve isteyerek katılımını sağlamak için güdüleme ve merak uyandırıcı anıtım gerekir. Böylece gönüllü katılım sağlanmalı

Beş kişilik gruplar oluşturulmalı Gurup oluşumu farklı seviyede olacak. Grup çalışmaları süreç boyunca denetim listeleri ve farklı araçlarla izlenecek. Gerekli yerlerde rehberlik yapılacak.

12 Kasım 2010 Cuma

BAŞARILI BİR PROJEYİ UYGULAMAK

Önce proje ile ilgili iyi bir alt yapı oluşturmak, hazırlık yapmak ve planlamak gerekir. Projenin tamamlanması için plan sırasında verimli çalışma yapmayı sağlayacak bir zaman çizelgesi oluşturulur. Konunun kapsamına göre gruplar oluşturulur ve grup büyüklükleri belirlenir.Grup üyelerinin farklı seviyeden, çoklu zekanın farklı alanlarına sahip bireylerden oluşturulmasına dikkat etmek gerekir.

11 Kasım 2010 Perşembe

Modül 6 Değerlendirme

Modül 6 bitti. Bugün Modül 7 başladı. Modül 6'nın sonunda uyarılara rağmen hala bazı arkadaşların, web günlüğüne ve wikiye değerli düşüncelerini yazmadıklarını gördüm. Bu hoş bir durum değil.Web araçlarını (blog,wiki,paylaşım,öğretmenler odası) kullanarak ürünlerini ve düşüncelerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ediyorum.Bu araçları kullanmayan arkadaşların kullanmalarını tekrar önemle rica ediyorum.



Modül 6 bitti.Her modül sonu daha da olgunlaşıyor;ilerisini net görebiliyoruz.Kursun sonuna yaklaşıyoruz.Tüm grupların ünite planlarını inceledim.Genel anlamda programa uygun hazırlandığını gördüm.Planda dikkat edilecek en önemli noktalar şunlar olabilir:1.Tasarım,ünite,içerik soruları 2.Amaçlar 3.Konular 4.Değerlendirme Bölümü 5.Öğretim Süreçleri bölümü (Ünitenin süresi kaç hafta ise her hafta neler yapılacağı anlatılacak.) Ünite Planının Bireysel Farklılıklara Yönelik Destek bölümünü yazılırken olabildiğince ayrıntılı yazılması gerekiyor. Örneğin, grup çalışmaları bireysel farklılıklara yönelik destek için etkili bir araç olabilir, ancak bu bölüme “grup çalışması yapılacaktır” yazıp bırakılmamalı; ayrıntılı biçimde grup çalışmalarının nasıl yapılacağını ve bu uygulamanın hangi öğrencilere ne tür katkıları olacağı da yazılmalıdır.



Modül 5 ve Modül 6 da yapılan açıklamalar ve örnek şablonlar incelenerek ünitenize,sınıf seviyenize uygun değerlendirme ve öğrenci destek araçları mutlaka yapılmalı;yapılan ürünler, ürün dosyasına atılmalıdır. Ayrıca yapılan ürünler Modül 6 paylaşımına gönderilmelidir.



Ünite planında belirtilen çalışmalarla ilgili ürünler mutlaka hazırlanmalı ve bu çalışmalar grup üyelerinin ortak eseri olmalıdır. Destek için illa yüz yüze gelmeye gerek yoktur.Sitenin web araçlarından yaralanarak geri bildirim alınıp verilebilir.Zaten yapılan ürünlerin diğer üyelerin bilgisine sunulması gerekiyor.Grup etkileşimi için bunun yapılması şart.Öğretmen arkadaşların "paylaşım,blog,öğretmenler odası wiki pencerelerini kullanmaları birbirlerine soru sormaları,geri bildirim vermeleri çok güzel gelişmeler... Modül 6 nın Soruları:



Öğrencilerime, öz-yönelimli öğrenen bireyler olmaları için nasıl yardım edebilirim?

Öğrencilerin bireysel gereksinimlerini nasıl karşılayabilirim?

Modülün 6'nın Önemli Noktaları



Öğrenci merkezli öğretime geçiş, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin belirli alışkanlıklarını değiştirmelerini gerektirir:

Öğretmenler, öz-yönelim becerilerinin gelişmesi için öğrencilerle birlikte çalışmalıdır.

Öğrenciler, öğrenme sürecinde aktif rol oynamalıdır.

Öğretmenler, öğretim süreçlerini öğrenci gereksinimleri doğrultusunda tasarımlayabilmek için dört farklı strateji uygulayabilir:

İçerik

Süreç

Ürün

Öğrenme Çevresi

Öğrencilerin farklı öğrenme biçimleri vardır: Görsel-Sözel-Devinsel, sağ beyin/sol beyin, çoklu zeka.

Her öğrencinin bireysel gereksinim ve özelliklerine göre öğretim sürecini tasarımlamak ve bu doğrultuda destek sağlamak, öğrencilerin öz-güvenmelerinin geliştirilmesi ve bağımsız öğrenenler olmaları açısından önemlidir. Bunu sağlayabilmek için doğru yerde ve zamanda yeterli düzeye desteğin sağlanması, öğrenciler yetkinleştikçe bu desteğin azaltılması gerekir (scaffolding).

MODÜL 6 WEB GÜNLÜĞÜ SORULARI (MODÜL 6 ETKİNLİK 6 ADIM 1)



Bu modül, öğrencilerin öz-yönelimli öğrenen olmalarının ve öğretimin öğrencilerin bireysel farklılıklarına göre tasarımlanmasının önemini kavramınıza yardımcı oldu mu? Nasıl?

Öğrencilerime, öz-yönelimli öğrenen bireyler olmaları için nasıl yardım edebilirim?

Öğrencilerin bireysel gereksinimlerini nasıl karşılayabilirim?

Şu ana kadar yukarıdaki sorular ile ilgili düşüncelerinizi blog sayfasına yazmadıysanız; yazmanızı öneriyorum.

MODÜL 6 ÖĞRENDİKLERİM

Bu modül, öğrencilerin öz-yönelimli öğrenen olmalarının ve öğretimin öğrencilerin bireysel farklılıklarına göre tasarımlanmasının önemini kavramınıza yardımcı oldu mu? Nasıl?

Çoklu zeka kuramına göre öğretmenliğimizin kara düzen olduğunu ve bizim bu konuda ne kadar eksik kaldığımızı, proje çalışmalarının ve teknoloji kullanımının tek başına öğrenmede üst düzey düşünmeye giden yol olmadığını öğrendik. Bu öğrenmeye ulaşmanın yolu bireysel öğrenme biçimleriyle olacağını anladık. Görsel duyuşsal kinestetik öğrenme biçimlerini kullanarak öğrencimin hangi bilgiyi işlediğini ve öğrenebileceğimi anladım. insan beyni Sağ beyin-sol beyin öğrenme farklılıklarını gözeterek öğrencimin öz yönelim sürecine ulaşmada katkıda bulunabiliriz. Teknoloji kullanma becerikleri elde edildikten sonra öğrencilerimize nasıl fayda vereceğini kavradık. Bilgisayar bilişim teknolojisiyle öğrencilerime nasıl öğrenebilecekleri hakkında fırsatlar verebileceğimiceğimizi düşünüyoruz. Video ,slayt,resim ,müzik işleme yazılımları ve donanımlarını kullanmak, öğrencilerimin düşünme becerilerini ve hazırladıklar konuyla ilgili içeriği, kendi yetenek ve ilgilerini ortaya koyan farklı biçimlerile öğrenmelerine yardımcı olabilir; diye düşünüyoruz.

Öğrencilerime, öz-yönelimli öğrenen bireyler olmaları için nasıl yardım edebilirim?

Eğitimin yeni yaklaşım öğrenmenin kendi kendilerine gerçekleşebilmesidir. Bunu da gelişen teknolojik ortamda güzel hazırlanmış bir planlama ile öğrenciye teknik imkanları sağlayarak öğrenciye güven duygusu parelelinde gerçekleştirebiliriz. Öğrenciler yaptıkları çalışmalarda doğru-yanlış karışımında kendisine gerek olanı alacaktır. Aynı zamanda bunu gerçekleştirirken bazı değerlendirme araçları kullanmak alınan mesafe hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlar. Bu çalışmalar yapılırken öğrencilerin öğrenme tekniklerinin de bilinmesi gereklidir. Bu sayede yapılacak çalışmalarda farklı öğrenme tekniklerine sahip olan bireyler için uygun yönlendirmelerle öğrencilerin hem öğrenmesini hem de kendilerine güvenmeleri sağlanmış olabilir.

Öğrencilerin bireysel gereksinimlerini nasıl karşılayabilirim?

Öğrenci hakkında öncelikli yapıması gereken şey gereksinimlerinin tespitidir. Bu yapıldıktan sonra öğrenciye sunulan teknik imkanları sağlama ve sorumluluk vererek güven duyulduğunu hissettirmek öğrenciye özgüven kazandırır. Öğrencinin değerlendirme araçları ile gereksinimlerini karşılama yanında öğrenci öğretmen görüşmeleri ile de rehberlik çalışması kururlur. Böylece bireysel ihtiyaçları karşılnmış olan öğrenci zorlukların altından kalkmada ve problemlerin çözümünde daha aktif olacaktır.

10 Kasım 2010 Çarşamba

◦Bu modül, öğrencilerin öz-yönelimli öğrenen olmalarının ve öğretimin öğrencilerin bireysel farklılıklarına göre tasarımlanmasının önemini kavramınıza yardımcı oldu mu? Nasıl?
Bireysel farklılıklar eğitim-öğretim sürecini en fazla zorlaştıran durumdur. Ancak grup çalışması veya öğrencilerin kendilerini ifade edebilecekleri etkinlikler ile hedefe ulaşan öğretim süreçleri planlayabiliriz.

•Öğrencilerime, öz-yönelimli öğrenen bireyler olmaları için nasıl yardım edebilirim?
Öğretmen merkezli öğretimden öğrenci merkezli öğretime geçerek ve öğrencilere bilgiyi hazır olarak vermek yerine bilgiye nasıl ulaşabileceklerini öğreterek yardımcı olabiliriz.

•Öğrencilerin bireysel gereksinimlerini nasıl karşılayabilirim?
Bireysel gereksinimleri göz önünde bulundurarak planlanacak etkinlikler ve bunların sonucunda yapılan değerlendirmede rehber öğretmen ile yapılacak rehberlik çalışması etkili olabilir.

DENETİM LİSTESİ

Bu denetim listesindeki sorular, öğrencilerin kendi öğrenmelerini yönlendirmelerine yardımcı olur:
Talimatlar: Bu soruları, proje üzerindeki çalışmanıza rehber olması için kullanın.

Şimdi ne biliyorum?
• Kendime, ne bildiğim konusunda düşünmeme yardımcı olacak sorular sorarım.
• Şu anki bilgimi düzenlerim.
• Ne öğreneceğim konusunda tahminler yaparım.

Seçeneklerim neler?
• Olasılıkları belirlerim
• Seçenekleri keşfederim
• Seçimler yaparım
• Fırsatlar yaratırım

Neyi bulmam gerekir?
• Araştırma stratejimi planlarım
• Karar vermek için gerekli bilgiyi toplarım

Hangi seçimi yapacağım ve onu nasıl uygulayacağım? Şimdi ve gelecekte hangi amaç belirleme stratejilerini kullanabilirim?
• Bilgilerle kendi düşüncelerimi sentezlerim.
• Bilgiyi, dinleyicilerimi ve amacımı düşünerek iletirim.
• Seçtiğim şıkkı elde etmek için bir eylem planı oluştururum
• Yeni bilgiler bir değişim gereksinimi doğurursa, planımda değişiklikler yaparım

Şimdi ne?
• Eylemlerimin sonuçlarını değerlendiririm.
• Öğrenmemi, yeni eylem ve amaçlar belirlemek için kullanırım.

MODÜL 6 DA ÖĞRENDİKLERİM

soru 1 :-Bu modül, öğrencilerin öz-yönelimli öğrenen olmalarının ve öğretimin öğrencilerin bireysel farklılıklarına göre tasarımlanmasının önemini kavramınıza yardımcı oldu mu? Nasıl?

cevap: - Öğrencilerin bireysel farklılıklarını göz ardı edebildiğimizi fark ettim. Öğrencilerin iyi yanları bulup destekleyerek derse katılmalarını ve öğrenme süreçlerine katılmaları için çeşitli metotlar geliştirmeyi ve bireysel çalışmalara önem vermeyi düşünüyorum.


soru 2: Öğrencilerime, öz-yönelimli öğrenen bireyler olmaları için nasıl yardım edebilirim?

cevap:- Değerlendirmeler yaparak,öğrendikleri ve öğrenme eksikleri yaşadığı konuların farkına varmasını sağlayabilirim

soru3 :Öğrencilerin bireysel gereksinimlerini nasıl karşılayabilirim?

cevap: Bireysel iletişim ve grup içinde çalışma grupları yaratarak ve akran değerlendirmeleri ile grup içi olumlu ve olumsuz yanları tespit edebilirim

9 Kasım 2010 Salı

ATATÜRKÜN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ

                   BÜYÜK ÖNDER ATATÜRK

6 Kasım 2010 Cumartesi

Modül-5 Değerlendirme

Modül 5 dün bitti.Her modülün sonunda hedefe daha da yaklaşıyoruz.Her modülün sonunda ünite planınızın daha da gelişmesi ve tutarlı olması gerekir.Grup planlarının ve plana uygun hazırlanan ürünlerin diğer öğretmenler tarafından değerlendirilmesi, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulması için planların her modülde paylaşım sekmesine atılması gerekir.Hangi modülde bulunuyorsak o modülün paylaşım sekmesi kullanılacak.Şu aşamaya kadar ünite planının ana hatlarının (ünite konuları,amaçlar/kazanımlar,21.yüzyıl becerileri,temel-ünite-içerik soruları,tasarım soruları,ünite özeti,değerlendirme araçları,öğretim süreçleri) yazılması gerekiyordu.Her modülde planda değişiklik yapılabilir.(çıkarmalar,eklemeler...) Plana uygun yapmış olduğunuz sunumlar çok güzel.Fakat tek sunum yeterli değil.Sitede kaynaklar sekmesinde bulunan örnek öğrenme örneklerini inceleyiniz.Şablonları inceleyiniz.Ünite planınıza uygun yeni öğrenme örnekleri yapınız.Ürün dosyası Denetim listesinde belirlediğiniz çalışmaları mutlaka yapınız.Çalışmaları grup işbirliği içinde yapınız.Değerlendirme araçlarının ünitenin her aşamasında kullanılması gerekiyor.Hangi değerlendirme aracının ne zaman,nasıl,kimler tarafından,niçin kullanılacağının ünite konularının özelliği de göz önüne getirilerek belirlenmelidir.Ünitenizi işlerken özellikle web araçlarından en az iki tanesini planınıza yerleştiriniz.Bu araçların ünitenin neresinde,nasıl,kimler tarafından,hangi amaçla kullanacağınızı belirleyiniz.Öğretmenler odasını,wikiyi,paylaşım penceresini,blog penceresini kullanmaya önem veriniz.Böylece ürünlerinizi paylaşmış,geri bildirim almış/vermiş olursunuz.Aynı iş ile ilgili görüş alışverişinde bulunmuş olursunuz.Modül-5 Kuramdan Uygulamaya (Wiki) "Öğrencilerin Değerlendirme Sürecine Etkin Katılımını Sağlamak" konusu ile ilgili düşüncelerinizi özetledim:

Zorluklar:

1.Akran değerlendirmesinde objektif omayabilir.

2. Öz değerlendirme yaparken eksik ve hatalarını göremeyebilir veya görmemezlikten gelebilirler.

3.Değerlendirme yönergelerini yanlış algılayabilirler.

4. Öğrencilerimizde genel olarak yaşanan en büyük sıkıntı, bildiğini söylemekten çekiniyor. Öğrenci bilsede sorulan soruya cevap vermek için söz almıyor.
5. Projelerle yapılan değerlendirmelerde ise, projeyi gerçekten öğrencimi hazırladı bilinmiyor.

6.Bazı öğrenciler gereğinden fazla eleştirel veya duyarlı olabilir.

7.Bazı öğrenciler, grup içinde çalışmaktan çekinirler. Onlar için bu yöntemi uygulamak zor olabilir. Grup lideri, her öğrenciyi katkıya davet etmekte dikkatli olmalıdır.

8.Bireysel farklılıklar olabilir .

9.Öğrenciler grup mantığı içerisinde görev paylaşımı yapmada zorlanabilirler.değerlendirmelerde bulunurken objektif davranmaya bilirler.Akran geribildiriminde bulunken arkadaşlarını yeterince gözlemlememiş olabilir.

10. Grupta anlaşmazlık çıkabilir bu da zamanı verimli kulanamama gibi bir problem yaratabilir

Tüm grup üyelerine başarılar dilerim.

5 Kasım 2010 Cuma

Modül 5 öğrendiklerim

  • Bu modül öğrenci merkezli değerlendirmenin nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda yardımcı oldu mu? Nasıl?
  • Değerlendirme ölçütlerinde 21.y.y becerilerinin önemine dikkatimi çekti. Değerlendirme araçlarının ünite planlamasından önce, etkinlik sırasında ve etkinlik sonrasında olmak üzere ele alınmasının gerekliliği üzerinde düşünmeye yöneltti.
  • Öğrencilerin öğrenip öğrenmediklerini nasıl değerlendirebilirim? 
  • Öz Değerlendirme araçları ile yapılacak olan değerlendirmeler ile öğrenmeyi ölçebiliceğim gibi Performasa Dayalı ölçme,Yansıtma günlükleri, sunum vs. araçlar ile kazanımların başarım düzeyini ölçebilirim.
    .
  • Öğrencileri, değerlendirme sürecinde nasıl aktif hale getirebilirim?
  • Her aşama da değerlendirme araçlarını geliştirerek ve kullanarak, öğrencileri değerlendirme sürecinde aktif hale getirebilirim.

MODÜL 5 DE ÖĞRENDİKLERİM

◦Bu modül öğrenci merkezli değerlendirmenin nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda yardımcı oldu mu? Nasıl?
Evet yardımcı oldu. Ölçme ve değerlendirme uygulamalarında da öğrencilere bilgi, beceri ve tutumlarını sergileyebileceği çok yönlü fırsatlar sundu.


◦Öğrencilerin öğrenip öğrenmediklerini nasıl değerlendirebilirim?
Etkinlik esnasında ve sonrasında öğrenip öğrenmediklerini uygun değerlendirme aracı ile ölçebiliriz. Bu araç öğrencilerimizin hangi alanları öğrenemediklerini ölçmemize yardımcı olur. Öğrenmenin bütün aşamasında değerlendirmeye yer vermek proje tabanlı öğrenmenin gerekleşmesi açısından önemlidir.


◦Öğrencileri, değerlendirme sürecinde nasıl aktif hale getirebilirim?
Projenin her seviyesinde öğretmen rehber ve yol gösterici kimliği ile bulunmaktadır. Öğrenciler birçok değerlendirme aracı ile süreç boyunca değerlendirilerek yönlendirilmektedir. Ayrıca öğrenciler her ünite/etkinlik sonunda soru cevap, öz değerlendirme ve akran değerlendirmesi yoluyla öğrenme sürecindeki yerini görebilir.

MODÜL 5 DE ÖĞRENDİKLERİM

SORU 1 :Bu modül öğrenci merkezli değerlendirmenin nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda yardımcı oldu mu? Nasıl?
CEVAP 1-Kesinlikle oldu.öğrenci işin merkezinde olmalı.

SORU 2 :Öğrencilerin öğrenip öğrenmediklerini nasıl değerlendirebilirim?
CEVAP 2-Öğrencilere uygulayacağım değerlendirme anketleriyle değerlendiririm

SORU 3 :Öğrencileri, değerlendirme sürecinde nasıl aktif hale getirebilirim?
CEVAP 3-öğrencilerin özellikle akran ve öz değerlendirme tekniklerini kullanırım.

3 Kasım 2010 Çarşamba

Modül-4 Değerlendirme

Modül 4 geride kaldı.Umarım bu modül faydalı geçmiştir.Fakat faydalı geçtiğini yüzyüze konuşmalarınızdan,yazılarınızdan anlıyorum.Önünüzü daha net görüyor ve kurs yolculuğunuzda yere daha sağlam basıyorsunuz.
Bu modülde gördüklerinizi,yaptıklarınızı özetlemek istiyorum.
• İnterneti, tasarımladığınız ünitenizde kullanmaya ilişkin görüşlerinizi paylaştınız.
• Öğrencilerin İnterneti uygun biçimde kullanmalarını sağlayacak yöntemleri tartıştınız.
• Örnek öğrenme sunumları, yayınları, Wikileri veya Web günlükleri hazırladınız ve değerlendirdiniz.
• Ünite Planlarında gerekli değişiklikleri yaptınız.
• Öğrendiklerinizi yansıttınız.
Aşağıdaki modül sorularını lütfen blogta yanıtlayınız.
Modül Soruları
• Öğrenme örneğini hazırlamak, ünitedeki beklentilerimi daha açık hale getirmeme ve öğretim sürecini tasarımlamama nasıl yardımcı olabilir?
• Öğrencilerin, projelerini hazırlarken öğrenme amaçlarına ulaşacaklarından nasıl emin olabilirim?
Kursun web araçlarını (blog,wiki,paylaşım,öğretmenler odası) daha yoğun kullanmaya başladınız.Fakat hala buraları kullanmayan arkadaşlar var.Yazılarınız inceledim.Geri bildirimler verdim.Tüm öğretmen arkadaşların bu araçları kullanmasını ve birbilerine geri bildirim vermelerini rica ediyorum.Bu araçları kullanmak zorunluluktur.Bu araçları ne kadar çok kullanırsak ,bu alandaki bilgi ve becerimiz o oranda artar.Kullanmadan,uygulama yapmadan gelişme olmaz.Bu araçları kullanarak grup çalışmasını yürütmeliyiz. Önemli hatırlatma:Hangi modüldeyseniz o modülün paylaşım,wiki sekmelerini kullanınız.
Yapılan incelemede Modül:4 Kuramdan Uygulamaya (wiki) ile ilgili çalışmaları hiçbir öğretmen arkadaşın yapmadığı görülmüştür. Lütfen modüllerde istenilen etkinlikleri yapınız. Bu kursun amacı bilgileri okuyup, işaretlemek değildir. Verilen bilgiler ışığında yardımlaşarak istenilen uygulamaları yapmaktır. Bunun sonucunda ürün elde etmektir.
Paylaşım sekmesini kullanarak aşağıdaki işlemleri yapmadıysanız lütfen yapınız. Grubunuzun ünite planını ekleyerek soruları yanıtlayınız.
1. Paylaşım sekmesine giderek Modül 4: Paylaşımı bölümü altında bir mesaj zinciri oluşturduğunuzdan, Mesaj alanına aşağıdaki sorulara ilişkin cevaplarınızı yazdığınızdan ve kendi ünite planınızı bu mesaja eklediğinizden emin olun:
a. Ünitenizde İnterneti araştırma, işbirliği ve iletişim amacıyla nasıl kullanacaksınız?
b. İnternet kullanımı, öğrencilerinizin 21. Yüzyıl ve üst düzey düşünme becerileri kazanmalarına nasıl yardımcı olacak?
c. Aklınızda takılan konu ya da sorunlar kaldı mı?
Aşağıdaki işlemleri yapmadıysanız lütfen yapınız.
1. Ünite Planınızı açarak, öğrenme amaçlarınızı gözden geçirin.
• Öğrencilerinizin ürünleri aracılığıyla ne tür kavramları, becerileri ve bilgileri sergilemelerini istiyorsunuz?
• Öğrencilerinizin ürünleri ile hangi 21. Yüzyıl Becerilerini sergilemelerini istiyorsunuz?
• Öğrenme örneğiniz hangi Öğretim Programı Tasarım Sorularına, nasıl değinecek?
2. Hazırladığınız ünitede de öğrencilerinizin düşünme becerilerini geliştirmek için matematiği kullanma yollarını düşünün. Aşağıdakilerden ünitenize ve sınıf seviyesine uygun olanları seçiniz.
• Sorular formüle edin
• Veri toplayın, düzenleyin, şekil ve grafikleri kullanarak sergileyin
• Verileri çözümleyin
• Çıkarsama ve tahminleri geliştirerek değerlendirin
• Döngüleri ve değişimi çözümleyin
• Ölçme, ölçekleme, oran ve oranlamayı kullanın
• Eğilimleri çözümlemek için istatistiksel ölçümlerden yararlanın
• Olasılık kavramlarını uygulayın
• Akılcı tahminlerde bulunun
• Modelleri, ilişkileri ve işlevleri anlayın
• Sistemler yaklaşımını kullanın
• Oranları içeren problemler çözün (hız, yoğunluk, vb.)
• İlişkileri temsil etmek ve anlamak için modeller ve gösterimler kullanın
• Muhasebe, finans, bütçe ve pazar çözümlemelerinden yararlanın
• Geometriyi, kesirleri ve simetriyi kullanın
• Özellikleri çözümleyin
• Görsel ve uzamsal akıl yürütme yöntemleri kullanın
• Düşümeyi temsil etmek için grafik ön-düzenleyicilerden yararlanın
Bu modülde öğrenme örneği hazırladınız.Eğer hazırlamadıysanız aşağıdaki adımları takip ederek önce size en uygun web aracını seçiniz ve öğrenme örneğini hazırlayınız.Bu öğrenme örneği ürün dosyasına konuluyor.
En Uygun Teknolojik Aracın Seçimi
Öğrencileriniz öğrendiklerini nasıl gösterecekler? Gösterim için ne tür araçlar kullanacaklar? Aşağıdaki teknoloji araçlarını inceleyerek güçlü yönlerini ve en uygun kullanım yerlerini/amaçlarını düşünün. Ünitenizde öğrencilerinizin hangi araçları kullanmasını istiyorsunuz? Neden (hangi amaçlarla) bunları kullandırmak istiyorsunuz? Öğrencilerinizin yaşlarını, proje yaparken yayınlanmalarını ya da çalışmalarını hedeflediğiniz içerik türünü ve projelerin olası hedef kitlelerini düşünün.
ÖĞRENME ÖRNEĞİ HAZIRLAMAK
Bu aşamada, bir önceki etkinlikte aldığınız kararlarınızı göz önünde bulundurarak bir öğrenme örneği –bir sunu, yayın ya da Web tabanlı kaynak– hazırlayacaksınız. Unutmayın! Öğrenme örneğiniz, öğrencilerinizin öğrenme amaçlarına ulaşmalarına yardımcı olacak nitelikte olmalıdır. Ayrıca, en azından bazı Öğretim Programı Tasarım Sorularının cevaplarını içermeli, üst düzey düşünme ve 21. Yüzyıl Becerilerinin kullanıldığını göstermelidir.
Ünite Planını Yeniden Gözden Geçirmek
Öğrenme örneğinizi hazırlamış bulunuyorsunuz. Bu noktada ünitenizin içeriği ve öğrencilerinize kazandıracağınız beceriler konularında daha net fikirlere sahipsiniz. Bu etkinlikte, Ünite Planınıza geri dönerek gerekli gördüğünüz değişiklikleri yapacak ve Öğretim Süreçleri bölümünün taslağını oluşturacaksınız. Öğretim Süreçleri bölümü, ünite boyunca öğrencilerinizin gerçekleştireceği etkinlikleri tanımlayacaktır. Ayrıca, Öğretim Programı Tasarım Sorularınızı, değerlendirme araçlarınızı ve kazandırmayı hedeflediğiniz 21. Yüzyıl Becerilerini öğretim süreçleri içine nasıl entegre edeceğinizi de planlamalısınız.

Öğrencilere Proje Tabanlı, Öğrenci Merkezli Bir Sınıfa Uyum Sağlamalarında Yardımcı Olmak
Proje tabanlı öğrenmenin benimsendiği üniteler, tüm öğrencilerin bireysel gereksinim ve isteklerinin karşılanmasına yardımcı olmaktadır. Projeler genellikle öğrencilerin içerik, süreç ve ürünler ile ilgili kararlar vermesini gerektirir. Öğrenciler, konuları daha derinlemesine inceler, yeni beceriler kazanır, mevcut becerilerini işe koşar, kişiliklerini yansıtan ürünler ve performanslar sergiler. Projelerde öğrencilerin kararlar vermesi, işbirliği içinde çalışması, girişimci olması ve kalabalık karşısında sunu yapması beklenir. Tüm bunlar ilk başta öğrencilere biraz zor gelebilir.
Öğrencilerin çoğu, alışık oldukları öğretmen merkezli öğrenmeden öğrenci merkezli yaklaşıma geçişte zorluklar yaşayabilir. Öğrenciler, genellikle bilgiyi pasif olarak aldıkları, kapalı uçlu sorulara yanıt verdikleri, kendilerine verilen alıştırmalar üzerinde çalıştıkları ve yazılı sınavlar oldukları bir yaklaşımdan, açık uçlu soruların kullanıldığı, gerçek yaşamdaki (otantik) öğrenme süreçlerinin bulunduğu ve farklı değerlendirme yöntemlerinin/araçlarının bir arada kullanıldığı yeni bir yaklaşıma geçiş sürecinde rollerini benimseme konusunda güçlük çekebilir. “Gerçekten de pasif katılımcılar ve izleyiciler olarak yetişen bu öğrenciler, …, daha fazla çalışmak ve farklı etkinlikleri yapmak durumunda kalmaktan çok da hoşnut olmayacaklardır" (Black & Wiliam, 1998).
Öğrencilerin proje tabanlı, öğrenci merkezli derslere uyum sağlamalarını ve öğretim sürecine etkin katılmalarını nasıl kolaylaştırabileceğinizi tartışın:
Öğrencilere Proje Tabanlı, Öğrenci Merkezli Bir Sınıfa Uyum Sağlamalarında Yardımcı Olmak
1. Aşağıdaki konularda en azından bir öneri geliştirin:
Tüm öğrencilerin aşağıdaki becerileri de sergileyerek proje görevlerini tamamlayabilmelerine nasıl yardımcı olabilirsiniz?
• Ulaşılabilir hedefler belirlemek
• Zamanı iyi kullanmak ve gerekli düzenlemeleri
• Çalışmaları ile ilgili sorular türetmek ve cevaplarını araştırmak
• Başkaları ile uyumlu ve verimli çalışmak
• Gelişimlerini yansıtmak ve planlamak
İyi çalışmalar....

2 Kasım 2010 Salı

MODÜL 4 DE ÖĞRENDİKLERİM

Teknoloji, öğrenmeyi desteklemek ve değerlendirmek için en etkili nasıl kullanılabilir?

Web günlükleri sayesinde ödevlerini web günlüklerinde yayılayabilirler. Web günlükleri, wiki, google gibi araçları kullanılabilir.Araştırmalarını ve paylaşımlarını bu araçlarla gerçekleştirebilirler. Öğrencilerin seviyelerine uygun teknolojik araçlar kullanılarak etkin şekilde kullanılabilir. Bir de teknolojinin amaç değil araç olduğu ve her teknolojinin dörtdörtlük kullanmayı bilmenin gerekmediği benimsenmelidir.

Öğrenme örneğini hazırlamak, ünitedeki beklentilerimi daha açık hale getirmeme ve öğretim sürecini tasarımlamama nasıl yardımcı olabilir?

Sunum hazırladıkları süreç içinde konuyu öğrenip öğrenmediklerini tartmak için kısa cevaplı testler hazırlamak ya da konuları ile ile ilgili anket çalışmaları hazırlamakla olabilir.21 .yüzyıl becerilerine cevap verebilecek teknikleri kullanarak Öğrenme örneğini hazırlamak. Üst düzeyde öğrencilerin bilgi ve becerilerini geliştirmesine yardımcı olacaktır.

Öğrencilerin, projelerini hazırlarken öğrenme amaçlarına ulaşacaklarından nasıl emin olabilirim?

Planlama yapılırken, öğrencilerin görüşleri ve isteği doğrultusunda hareket edililmesi ve öğrencilerin bu sürece dahil olması ile amaçlarına ulaşabileceklerini düşünüyorum. Projeler hazırlanırken süreç içinde sürekli izlenir. İzleme sırasında sorular sorarak öğrenciler öğrenme amaçlarına yönlendirilir. Getirilen proje ve fikirler nasıl sorusu ile yönlendirilebilirdiye düşünüyorum.

Modül 4 defter kayıtları

Modül 4: Öğrenme Örnekleri Hazırlama

          Etkinlik 1: Öğrencilerin Örneklerini İnceleme
          Örnek öğrenci örneklerinden yola çıkarak yararlanabileceğiniz fiirleri not alın. Aşağıdaki soruları göz   önünde bulundurun:
    a. Öğrenci örneği hangi 21. Yüzyıl becerilerini sergiliyor? b. Öğrenci örneği, Öğretim Programı Tasarım Sorularına yanıt vermede nasıl yardımcı oluyor? c. Seçilen teknoloji, öğrencilerin öğrenmelerini, verimliliğini ve yaratıcılıklarını nasıl geliştiriyor?
    a)öğrenci çalışmalarında interneti araştırma amaçlı kullanıyor.  b)ipucu sağlıyor c)öğrenciler yaparak yaşayarak öğrendikleri için bilgiler daha kalıcı olyor.öğrenci araştırdığı için merak uyandırıyor. 
     Etkinlik 2: Öğrenci Örneğimi Planlama Adım 1: Proje Tasarımını Gözden Geçirme Öğrencilerin gerçek dünyaya ilişkin rolleri üstlendikleri bir proje senaryosu düşünün. Aşağıdaki sorulara yönelik yanıtlarınızı not edin:
    • Üniteniz ile gerçek dünya bağlantısını nasıl mümkün kıldınız?
    • Öğrencilerinizin bu tür gerçek dünya bağlantılarını kurmalarına ne tür senaryolar yardımcı olabilir?
    • Öğrencileriniz ne tür roller oynayabilir?
    • Bu rolleri gerçekleştirirken ne tür görevleri yerine getiriyor olabilirler?
                günlük yaşamdan örneklerle .yaşanmış olaylar ya da uydurulmuş hikaye .konuya uygun roller .sorumluluk üstleniyorlar,yaşayarak öğreniyorlar
          Adım 2: Öğrenci Örneğimle Sorular, Hedefler ve 21. Yüzyıl Becerileri Arasında Bağlantılar Kurma
          Öğrencilerinizin, öğrenci örneklerinde veya genel olarak davranışlarında göstermesini istediğiniz /davranışlara yönelik notlarınızı alın. Öğrencileriniz tarafından sergilenmesini istediğiniz beceri, kavram, bilgi ve 21. Yüzyıl becerilerini düşünün. Görüşlerinizi, öğrenci örneğinin bir parçası olan Öğretim Programı Tasarım Sorularına kaydedin. Ayrıca, öğrencilerinizin düşünme becerilerini geliştirmek üzere, matematiği ünitenizde nasıl işe koşabileceğinizi düşünün.

         grup çalışmaları ,uygulama kağıtları,merak uyandıran günlük hayattan sorular.

             
Sunu
Belirli bir hedef kitleye sözlü sunulara yardımcı;kısa ve tamamlanmamış cümle kullanımı; resim, ses, vidyo ve diğer sitelere ve dosyalara hiper-bağlantı, vb. farklı çokluortam unsurları
  • Sınıf dışında, araştırma, öneri veya değişik bulguları gerçek bir hedef kitleye sunmak
  • Öğrenci çalışmalarına yönelik ürün dosyası hazırlamak
  • Dijital resimli hikaye kitabı oluşturmak
  • Araştırma ve anketlerin göstermek
  • Bilimsel fuar projelerini sunmak
  • Doğrusal olmayan projeleri sunmak
  • Sunucusuz


           












bilginin  günlük hayatta kullanımı sağlar.eğlenceli kılar,teknolojinin kullanım alanını genişletir,uygulama fırsatı sunar.

Yayın (bülten, gazette, broşür)
Bir defada bir kişinin okuması planlanan metin tabanlı, tam cümleler; metin ve görsellerin birleştirilmesi; şekiller ve grafiklerin olası kullanımı
  • Toplumsal bir kurum, okul kulübü veya sanal bir kuruma yönelik bir bülten hazırlamak
  • Tarihi bir grup için sanal bir gazette hazırlamak
  • Zamanın belirli bir dilimine yönelik sanal bir gazette çıkarmak
  • Rehber kitap veya seyahat broşürü hazırlamak
  • Bilgi verici veya ikna edici bir broşür hazırlamak
















şekiller bilgiyi görselleştirir ,bilgiyi sistematik hale getirir.

Yayın (poster)
Sınırlı metin, bir kaç cümleden oluşan yapı; görseller anlamı desteklemek ve pekiştirmek için önemli; kitle iletişime yönelik yayınlanır; sınırlı yazma becerilerine sahip daha genç hedef kitleye uygun
  • Kar amacı gütmeyen bir grup, okul, toplumsal olay veya hizmet projesine yönelik el ilanları veya benzer araçlar hazırlamak
  • Bilgilendirici, ikna edici veya öğretici posterler hazırlamak
  • Özel bir sunuş, toplantı veya konser için davetiye ya da program hazırlamak
  • Belirli bir döneme veya kültüre özgü yiyecekleri kapsayan menu hazırlamak
















dikkat çekme için gereklidir.

Web-tabanlı kaynak: Wiki
Web-tabanlı, bağlantıları ve görselleri olan metin ağırlıklı; alt sayfalara ve kategorilere olanak tanır; düzltme geçmişi bulunur; sınıfın dışındaki kullanıcılara yönelik varolan bilginin veya araştırmaların yayınlanmasını mümkün kılar; dünya çapında kullanıcılarla iletişim olanakları; diğer öğrenciler veya uzmanlarla işbirliğine dayalı yazma etkinlikleri; gerçek dünya araştırmalarına ve problem çözümlerine yardım; öğrenmenin veya süreçlerin yansıtılması, paylaşımı
  • Öğrenci ürün dosyaları hazırlamak
  • Araştırmalar için grafik ön düzenleyici sağlamak
  • Okumalara, deneylere, müziğe, sana ve benzer alanlara ilişkin kazanımların işbirliğine dayalı paylaşımına yönelik alan sağlamak
  • İşbirliğine dayalı yazma etkinlikleri için bir alan sağlamak (oyunlar, hikayeler veya makaleler)
  • Öğrencilerin web günlüklerine bağlantılar organize etmek ve toplamak
  • Görüş ve fikirleri sunmak
  • Bilimsel fuar projelerine yönelik bilgi organize edip sunmak




















bilgi paylaşımı,iletişim becerisi yardımlaşma

Web-tabanlı kaynak: Web günlüğü
Web-tabanlı, bağlantıları ve görselleri olan metin ağırlıklı; gazeteformatında, en üstte tarihli güncel bilgiler; okuyuculardan yanıtlar; sınıfın dışındaki kullanıcılara yönelik varolan bilginin veya araştırmaların yayınlanmasını mümkün kılar; sınıf dışındaki diğerleri ile bilginin toplanması ve paylaşılması; öğrenmenin veya süreçlerin yansıtılması, paylaşımı
  • Okumalar veya sınıf tartışmalarını yansıtmak
  • Konuları çevrimiçi araştırmak ve sonra araştırmaları raporlamak
  • Bir projede grubun gelişimini kaydetmek
  • Paylaşılan sınıf yaşantıları hakkında konuşmak
  • Diğer web günlükleri ve web kaynaklarından düşünmeye sevk eden alıntıları kopyalayıp yapıştırmak ve sonra konu hakkında görüş bildirmek
  • Ask Profesyonel yazarlardan web günlüklerini incelemelerini istemek ve geribildirim sağlamak




















web tabanlı kaynak öğrenmeyi pekiştirir.
Adım 3: İş İçin En İyi Aracı Seçmek Öğrenci örneğinde teknoloji araçlarının kullanımına yönelik beyin fırtınası yaparak, düşüncelerinizi aşağıdaki tabloda Düşünceleriniz kısmına kaydedin

MODÜL 4 DE ÖĞRENDİKLERİM

SORU 1- ÖĞRENME ÖRNEĞİNİ HAZIRLAMAK, ÜNİTEDEKİ BEKLENTİLERİMİ DAHA AÇIK HALE GETİRMEME VE ÖĞRETİM SÜRECİNİ TASARIMLAMAMA NASIL YARDIMCI OLABİLİR?

CEVAP :öğrenme örneği hazırlamak içeriği hedefle ve öğretim durumlarıyla birleştirdiği için öğrencinin öğreneceği hedefler soyut birer amaç olmaktan çıkıp somut birer araca dönüştüğü için öğretim sürecini tasarlamada bana büyük kolaylıklar sağlamıştır.

SORU 2- ÖĞRENCİLERİN,PROJELERİNİ HAZIRLARKEN ÖĞRENME AMAÇLARINA ULAŞACAKLARINDAN NASIL EMİN OLABİLİM?

CEVAP:öğrencilerin yaptıkları çalışmaları takip edip onlara rehberlik yaparak ve çalışmalarında onlara belli adımlarda geri bildirimler verip zamanlarını planlamaya ve hedeflere ulaşma aşamasında onlara yol göstererek bunu yapabiliriz

SORU 3-TEKNOLOJİ ÖĞRENMEYİ DESTEKLEMEK VE DEĞERLENDİRMEK İÇİN EN ETKİLİ NASIL KULLANILABİLİR?

CEVAP: öğrenmenin kalıcı olabilmesi öğrencinin bilgiyi görsel ve işitsel öğelerle alması daha yararlı olmaktadır bu açıdan teknoloji bize büyük kolaylık sağlıyabilmektedir. öğrenciye gerçek hayatta gösteremiyeceğimiz yaşantıları dijital ortamda üç boyutlu olarak verebilmekteyiz. ve bilgiyi tekrar tekrar görme şansı öğrenmede kalıcılığı sağlamaktadır. değerlendirme de ise dijital ortamda yaptığımız değerlendirmler öğrencinin geri bildirimi anında alması sağlanabilir ve değerlendirici açısından değerlendirme hem objektif bir şekilde yapılmış olur ayrıca değerlendirmede zaman kazanmış olunur.

30 Ekim 2010 Cumartesi

YÜZYÜZE EĞİTİMİN DEĞERLENDİRİLMESİ: MODÜL DE ÖĞRENDİKLERİM

YÜZYÜZE EĞİTİMİN DEĞERLENDİRİLMESİ: MODÜL DE ÖĞRENDİKLERİM: "Bu modül, kazanımları, Öğretim Programı Tasarım Sorularını ya da ara (geliştirme amaçlı) değerlendirmeyi öğretim sürecinde kullanma konusund..."

29 Ekim 2010 Cuma

Modül 3 de öğrendiklerim

Modül 3: Bağlantılar Kurma

Etkinlik 2: 21. Yüzyıl Becerilerini Hedefleme
Hedeflerinizde 21. yüzyıl becerilerine nasıl değinildiği konusundaki düşüncelerinizi not edin. Aşağıdaki soruları göz önünde bulundurun:a. Ünitenizin neresinde öğrencilerinizin araştırma yapması gerekiyor? b. Ünitenizde öğrencilerin öğrenmeleri diğerleri   iletişim kurarak ne zaman geliştiriliyor?c. Ünitenizde nerede işbirliğine dayalı öğrenme yararlı olacak? d. Öğrencilerin üniteniz boyunca problem çözme stratejilerini kullandıklarından nasıl emin olacaksınız? e. Öğrencilerin öğrenmelerini; araştırma, iletişim, işbirliği ve problem çözme becerileri çerçevesinde geliştirmek üzere Interneti sınıfınızda nasıl işe koşacaksınız?
a ünitemizin 2. bölümünde öğrencilerin araştırma yaparak sunu hazırlamasını isteyeceğiz.

b. sunu yaptıkları zaman. bütün bölümlerde gerekli çünkü öğrenciler birbirleri ve gruplarıyla etkileşim içerisinde olmak zorundalard. onlara bir kriz ortamı oluşturarak. mesela sunuları esnasında elektriker kesilebilir veya slayt silinde yedekte slaytın varmı gibi sorulara sorarak problem çözme yeteneklerini test edeceğime. interneti sınıfımda anında araştırma yapmak için kullanacağım. yani e maillerinden almak yöntemiyle konuları geliştirerek.

Etkinlik 3: Teknoloji Kullanımıyla İlgili Yasal ve Etik Uygulamalara Model Sağlama ve Öğretme

Adım 1: Telif Haklarını KeşfetmeTelif Hakları Kaosu Sunuşunu izleyerek not alın.
öğrencilere ünite sunularını hazırlarken konuların sonuna kaynakça kısmı eklemelerini söyleyeceğim. bu konu telif hakları konusunu çözecektir. yoksa bilgi hırsızlığına girdiğini öğrencilerime anlatacağım.

Etkinlik 4:  İnterneti Araştırma Amaçlı Kullanma

Adım 2: Web Kaynaklarını DeğerlendirmeKendi sınıfınıza ilişkin öğrenci formunu ve diğer denetim listelerini incelerken notlarınızı alın.

interneti araştırma amaçlı olarak sadece google yeterlidir bence çünkü ben aradığımı %99 oranında google dan buluyorum

Öğrencilerinize Web kaynaklarını kullanırken daha eleştirel düşünmeleri konusunda ne tür yardımlar sağlayabileceğinize ilişkin notlarınızı alın.

öğrencilerimin web kaynaklarını kullanırken eleştirel düşünmeleri konusunda sınıfta internet olduğunda bizzat kendim yardımcı olmayı düşünüyorum.

Etkinlik 5: Internet Aracılığıyla Dünya ile İletişim Kurma

Adım 2: Üniteniz İçin İletişim Araçlarını DüşünmeÜnitenizde iletişim araçlarını (e-posta, sohbet, anlık ileti gönderme, çevrimiçi anketler ve VoIP) nasıl kullanabileceğiniz konusunda notlarınız alın.

bu konuda gayet iyi durumdayım okuldaki diğer arkadaşlarada ben yardımcı olmaktayım
Etkinlik 6: Web Tabanlı İşbirliğine Dayalı Öğrenmeyi Düşünme Adım 2: Fikirleri Paylaşmaİletişim ve işbirliği araçları için arkadaşlarınızın yorumlarına yönelik notlarınızı alın.

Web tabanlı işbirliğinde öğrencilerin iyi derecede bilgisayar bilmeleri gerekmektedir. geçen günlerde bir öğrencime "bana dosyayı mail at" dedim. "Hocam ben mailde dosya yollayamam. sadece oyun oynarım" dedi. bu yüzden öğrencilere önce bilgisayar eğitimi verilmeli.
Sonraki Aşamayı PlanlamaInterneti İşe KoşmaÜnienizde Internet araçlarını kullanmaya yönelik görüşlerinizi kaydedin.Araştırma/Sorgulama Kaynakları

İNTERNETİ KULLANMAK İÇİN ÖĞRENCİLERİN İNTERNET ETİĞİ VE İNTERNET GÜVENLİĞİ KONULARINDA BİLGİ SAHİBİ OLMALARI GEREKMEKTEDİR. GOOGLE VE YAHOO GİBİ ARAMA MOTORLARINDAN FAYDALANABİLİRLER.
İletişim (Siteleri etiketleme ve işaretleme, e-posta, Anlık ileti, Sohbet, VoIP, Anketler/Kamuoyu anketleri)

e-posta konusunda öğrencilere tanımadıkları insanlardan gelen e-postaları kabul etmemeleri gerektiğini öğretmeliyiz.

İşbirliği (Web günlükleri, Wikiler, Çevrimiçi işbirliğine İlişkin Siteler)

web günlükleri konusunda ben bu modülde çok şey öğrendim. bundan önce benim web sayfam yoktu şimdi var.