31 Mayıs 2010 Pazartesi

Modül 2 Değerlendirme

Değerli Öğretmen Arkadaşlarım,
Modül 2 ile ilgili görüşlerinizi okudum.Bu modülün verimli geçtiğini,bilgi ve beceri düzeyinizin arttığını belirtmişsiniz.Bu mutluluk verici.Ortak görüşleriniz:"Sunum hazırlama bilgi ve becerim gelişti. Temel,ünite,içerik sorularını ve ünite planı hazırlama konularında bilgi ve becerilerim gelişti."
Site araçlarını (blog,paylaşım,öğretmenler odası,wiki) kullandınız.İleriki modüllerde bu araçları kullanmaya devam edeceksiniz.Bilhassa grup çalışmalarında bu araçlar daha önem kazanıyor.Paylaşım penceresindeki yazılarınızı,bazılarınızın ürünlerini inceledim.Paylaşım sekmesindeki yazılarınıza vermiş olduğum yanıtları okumanızı rica ediyorum.Bazı arkadaşlar ürünlerini mesaja eklemeden geri bildirim istemiş.Bu yanlış.Paylaşım sekmesinin temel işlevi hazılanan ürünlerin paylaşılmasıdır.Hazırladığımız ürünleri mutlaka paylaşıma göndermek ve diğer öğretmenlerin geri bildirimini almak zorundayız. Ayrıca diğer öğretmenlerin ürünlerini incelemek ve geri bildirim vermek zorundayız.Her modülde blog,wiki,paylaşım,öğretmenler odasını usulüne uygun kullanmak zorundayız.
Bu modülün ben de verimli geçtiğine inanıyorum.Bu modülde Ünite Planımızın bazı bölümlerini yazdık."Konu başlıklarını,amaçlar ve 21.yüzyıl becerileri,Öğretim Programı Tasarım Soruları (Temel,ünite,içerik soruları) geliştirme,farklı değerlendirme araçlarını inceleme ve uygun olanları seçme"
Şu ana kadar ünite planınızın a)Konu başlıkları b)Süre c)Amaçlar /kazanımlar-21.yüzyıl becerileri d)Temel,ünite,içerik soruları e) Değerlendirme zaman çizelgesi e)Değerlendirme özeti yazılmış olmalıdır. Ayrıca Bu plana bağlı olarak a) Proje Tabanlı Öğrenmenin yararlarını anlatan bir sunu b) Öğrenci ihtiyaçlarını belirlemeye yönelik bir değerlendirme aracı ürünü,c)Ünte tanıtım sunusu yapılmış olmalıdır.

25 Mayıs 2010 Salı

Modül 1 Değerlendirme

Proje tabanlı öğrenmenin eğitim öğretimde yeri şühhesiz yadsınamaz.Siz değerli öğretmen arkadaşların bu konu ile ilgili yazdıkları yazıların da ortak fikri bu doğrultuda.Bu mutluluk verici.Bu fikir aynı zamanda sizler için itici bir güç olacaktır.
Proje tabanlı öğrenmenin yaraları şunlardır:
Aktif biçimde keşfetmenin ve üst düzey düşünmenin cesaretlendirilmesi (Thomas, 1998)
Kendine güvenin gelişmesi ve öğrenmeye karşı olumlu tutum kazanılması (Thomas, 2000)
Öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerinde geleneksel sınıf etkinliklerinde olduğundan daha fazla sorumluluk almaları ve diğer öğretim yöntemlerinden daha fazla akademik kazanım sağlanması (Boaler, 1999; SRI, 2000)
Üst düzey düşünme, problem çözme, işbirliğine dayalı öğrenme ve iletişim gibi karmaşık becerilerin geliştirilmesine olanak tanıması (SRI)
Bireysel farklılıklar taşıyan tüm öğrencilerin öğrenme sürecine etkin katılımını sağlamaya yönelik daha geniş yelpazede öğrenme olanakları sunması (Railsback, 2002)
Aşağıda etkili proje tabanlı ünitelerin özellikleri sıralanmıştır:
Öğrenciler, öğrenme sürecinin merkezindedir.
Projeler, amaçlar (kazanımlar) doğrultusunda geliştirilmiş önemli öğrenme amaçlarına odaklanır.
Projeler, Öğretim Programı Tasarım Sorularından doğar.
Projeler, sürekli ve çok çeşitli değerlendirme türlerini içerir.
Projeler, belirli aralıklarla gerçekleştirilen birbiri ile bağlantılı görevleri ve etkinlikleri içerir.
Projelerin gerçek dünya ile bağlantıları vardır.
Öğrenciler, bilgi ve becerilerini yayınlanan, sunulan ya da sergilenen ürünleri ve performansları ile gösterir.
Teknoloji, öğrenmeyi destekler ve zenginleştirir.
Eleştirel düşünme, proje çalışmalarının temel bileşenidir.
Çeşitli öğretim stratejileri farklı öğrenme biçimlerini destekler.
Önemli Noktalar:
Öğrenme ve öğretmeye ilişkin araştırmalar şu önemli sonuçları ortaya koymaktadır:
Tüm konular yerine önemlileri derinlemesine işlenmelidir.
Yaratıcı fikirler içselleştirmeyi (öğrenmeyi) kolaylaştırır.
Sürekli değerlendirme benimsenmelidir.
Anlamlı, belirli amaçlara hizmet eden ve gerçek yaşamdakine benzer (otantik) görevler tercih edilmelidir.
Projeler, zengin öğrenme olanakları sağlayan senaryolara odaklanır. Öğrencilerin problem çözme gibi kendilerine anlamlı ve gerçekçi gelen görevleri tamamlamalarını içerir. Projeler sınıf dışındaki hayatı sınıf ortamına getirir ve gerçek dünya sorunlarına yönelinmesini sağlar.
Proje tasarımının aşamaları şunlardır:
1. Öğretim programında yer alan kazanımlar arasından özel öğrenme amaçları belirlemek, bu amaçlardan üst düzey düşünme ve 21. Yüzyıl Becerileri içermeyenleri bu becerileri içerecek biçimde yeniden yazmak (geliştirmek)
2. Öğretim Programı Tasarım Soruları geliştirmek
3. Değerlendirme planı yapmak
4. Etkinlikler tasarımlamak

23 Mayıs 2010 Pazar

Oryantasyon Değerlendirme

Oryantasyon modülünü özverili çalışarak tamamladınız.
Bu bölümde kursu tanımaya çalıştınız.Kursun özellikleri,amaçları,bize düşen görevler,kurs araçları ve nasıl kullanılacağı hakkında bilgiler edindiniz;denemeler yaptınız.Kendi profilinizi oluşturdunuz;aradaşlarınızın profillerine ulaştınız;birbirinize mesaj attınız,iletişim araçlarını kullandınız.
Başarılı olmanın ipuçlarını okudunuz.Kurs ana sayfada bulunan wiki,paylaşım ve öğretmenler odasının nasıl ve ne amaçla kullanılacağını öğrendiniz.
Gerçekleştireceğimiz ünite planının ana bölümlerinin aşağıdaki şekilde olduğunu gördünüz.
Ünite Özeti
Öğretim Programı Tasarım Soruları
Değerlendirme Süreçleri
Standartlar (kazanımlar)
Kaynaklar
Öğretim Süreçleri
Önkoşul Beceriler
Bireysel Farklılıklara Yönelik Hizmetler
Örnek proje tabanlı öğrenme örnekleri ile ufkunuzu geliştirdiniz;aklınıza takılan bazı soruların yanıtını buldunuz.Şüphesiz ileriki aşamalarda da yeni sorunlarla karşılaşabilirsiniz.Bu doğaldır.Doğal olmayan karşılaştığımız sorunların bizi bıkkınlığa,pasifliğe sürüklemesidir.Sorunların üstesinden yardımlaşarak geleceğimize inanmalıyız.
Çalışmalarınız ile ilgili düşüncelerinizi diğer arkadaşlarınızla paylaşmak için web günlüğüne (blog) üye oldunuz.Oryantasyon çalışmaları ile ilgili düşüncelerinizi web günlüğüne (blog) yazmanızı bekliyorum.
Oryantasyon modülünde kazandığınız bilgi ve becerilerinizi yüzyüze bölümde daha da geliştireceğiz.Kurs yolculuğumuzun renkli ve heyecanlı bölümü başlıyor.Tüm arkadaşlara başarılar diliyorum.

EĞİTİM BAŞLIYOR

İntel eğitimin yüz yüze bölümü yarın başlıyor.Ancak önümüzdeki günlerde de çocuklarımızın hem üniversite hem de SBS sınavları var.Yani bizlere ve beslenmeye en çok ihtiyaçlarının olduğu günler.Değerli formatörümün hem bizim hem de çocuklarımızın beslenmesiyle ilgili sıkıntılarımızı ilgili ve yetkili kurum ve kişilere ileteceğini umuyorum.

19 Mayıs 2010 Çarşamba

İNTEL ÜNİTE
intel öğretmen günlüğü çalışmaları süresince "Doğal Afetler" konulu bilgilendirici bir slayt hazırlamayı düşünüyorum.Ülkemizde doğal afetlerin çok sık yaşanması,bu olayları kanıksar hale gelmemize neden oldu.Ülkemizde yaşanması muhtemel doğalafetlerin karşısında alınan önlemlerin yetersizliği ve bu olaylar karşısında oluşan can ve mal kayıpları gün gibi açıktır.Power point kullanarak bu düşüncelerimi açıklayan bir sunum hazırlayacağım.Saygı ve selamlar.

17 Mayıs 2010 Pazartesi

Çevrimiçi Temel Kursu Web Günlüğüne Hoşgeldiniz!

Web Günlüğümüzde iki temel bölüm yer almaktadır. Şu an içinde bulunduğumuz birinci bölümde rehberinizin belirlediği ve ilk mesajı gönderdiği konulara ilişkin görüş alış verişinde bulacaksınız. Tüm katılmcıların bu görüş alış verişine katkı sağlaması gerekmektedır. İkinci bölüm ise sizlerin kişisel günlüklerinizdir. Her katılımcı kendi kişisel web günlüğünün yazarıdır ve içeriğini denetimden sorumludur.

Web günlükleri genellikle geleneksel günlükler niteliğindedir ve düzenli olarak yeni yazılarla güncellenirler. Lütfen deneyin, görüşlerinizi paylaşın! İster yüzyüze isterse çevrimiçi olsun tartışmalar öğrenmemiz için son derece önemli etkinliklerdir. Kurs Web günlüğünde etkinliklere ilişkin görüşlerimizi paylaştığımızda öğrenme topluluğunun oluşumuna katkı sağlamış ve kursta aktarılanları daha iyi kavramış oluruz.


Umarım Web Günlüğü uygulamalarından zevk alacak, yararlanacak ve bu uygulamalarda edindiğiniz deneyimlerle kendi derslerinizde benzer çalışmalar gerçekleştireceksiniz.

Şimdi aşağıdaki konulara ilişkin görüşlerinizi lütfen yazınız.
1.Planlamayı düşündüğünüz ünite konularınız nelerdir?
2.Bu konuları niçin seçtiniz?
3. Ünite konularını işlerken teknolojiden nasıl yararlanacaksınız?
4. Öğrencilerde kalıcı öğrenmeyi sağlamak için neler yapacaksınız?
5. Değerlendirmede web araçlarından nasıl yararlanacaksınız?

İyi çalışmalar!