22 Haziran 2010 Salı

Kurs Hakkında Düşüncelerim

Kursun sonuna geldik.Yirmisekiz günlük "İntel Öğretmen Programı Temel Kursu" yolculuğumuz bugün sona eriyor.Bu kurs yolculuğumuz sırasında şüphesiz çok şeyler öğrendiniz.Bilgisayar kullanma ile ilgili bilgi ve beceriniz arttı.Mesleki bilgi ve beceriniz gelişti;ünite planı hazırlama ve uygulamada öğrenci merkezli eğitim ve kalıcı öğrenmenin sağlanmasında web araçlarının önemini gördünüz.Kalıcı öğrenmenin sağlanmasında değerlendirmenin ne kadar önemli olduğunu gördünüz.Öğrencileri motife etmek,ilgi uyandırmak,farklı araçları kullanarak grup çalışmaları yapmak,sürekli geri bildirim almak,yansıtmak,bireysel farklılıklara uygun yöntem geliştirmek kalıcı öğrenmenin ana unsurlarıdır diye düşünüyorum.
Bireysel faklılıkların proje tabanlı öğrenmeye engel teşkil etmediğini,hatta zenginlik kattığını;çok çeşitli öğrenme yöntemlerinin varlığı bu öğrencilerden yararlanmada bize kolaylık sağladığını gördünüz.

19 Haziran 2010 Cumartesi

Modül 7 Değerlendirme

Modül 7'yi de geride bıraktık.Tahmin ediyorum ünite planınız ve ürünleriniz aşağı yukarı gösterime hazır hale gelmiştir.Teknolojik araçları kullanarak ünte planı ve proje hazırlamak aslında çok zevkli bir çalışma.Biraz zaman ayırmak,emek harcamak,öğrenmeye çalışmak,yardımlaşma,iletişim kurma gerekiyor.Özveri gerektiriyor.Uygulamadan çekinmeden sık sık uygulama yapmak gerekiyor.Bilmediğini sormak,araştırmak gerekiyor. Bir süre sonra geriye dönüp baktığınızda azımsanmayacak bilgi ve becerilerle donatıldığınızı görüyorsunuz.Bu size,arkadaşlarınıza,bana mutluluk veriyor.Bu kurs ile ilgili sizlerden olumlu fikirler almak hemizi mutlu ediyor.Olumlu fikirlerinizi okuyorum.
Bu kurs şüphesiz sizlere çok şeyler kazandırdı.
Bigisayar kullanma bilgi ve becerileriniz arttı.
İnternet araçlarını kullanma bilgi ve becerileriniz arttı.
Ünite konularını işlerken soru sormanın ne kadar önemli olduğunu gördünüz.
Değerlendirmenin önemini ve değerlendirme araçlarının çeşitliliğini gördünüz.
Teknolojik araçları kullanarak iletişim,yardımlaşma,grup çalışması,tartışma,yansıtma,proje hazırlama gibi çalışmaların nasıl yapılacağını gördünüz.

17 Haziran 2010 Perşembe

Başarılı Bir Projeyi Uygulamak

Teknoloji araçları ile geliştirilen ürünlerin sunumu, geleneksel yöntemlerle geliştirilen urunlerin sunumundan daha farkli rehberlik gerektirir. Sinifinizda gelistirilen projelerin gosterimi icin asagidaki sorulara iliskin goruslerinizi ve planlarinizi paylasin:
1. Incelediginiz gosterim fikirlerinden hangisini sinifinizda kullanabilirsiniz?
2. Etkili bir gosterime ogrencilerinizi hazirlamak icin neye ihtiyaciniz olabilir?
3. Ogrencilerinizin akranlarina yapici geribildirim vermelerini nasil saglarsiniz?
4. Ogrencilerin projelerini iyilestirmek icin kendi degerlendirmeleri ve akranlarindan aldiklari geribildirimleri kullanmalarini saglamak icin hangi stratejileri kullanirsiniz?

15 Haziran 2010 Salı

Modül 6 Değerlendirme

Modül 6 bugün bitti.Modül 6'nın sonunda daha çok katılımcının web günlüğüne ve wikiye değerli düşüncelerini yazdıklarını memnuniyetle gördüm.Web araçlarını (blog,wiki,paylaşım,öğretmenler odası) kullanarak ürünlerini ve düşüncelerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ediyorum.Bu araçları kullanmayan arkadaşların kullanmalarını tekrar önemle rica ediyorum.
Modül 6 bitti.Her modül sonu daha da olgunlaşıyor;ilerisini net görebiliyoruz.Kursun sonuna yaklaşıyoruz.Tüm grupların ünite planlarını inceledim.Genel anlamda programa uygun hazırlandığını gördüm.Planda dikkat edilecek en önemli noktalar şunlar olabilir:1.Tasarım,ünite,içerik soruları 2.Amaçlar 3.Konular 4.Değerlendirme Bölümü 5.Öğretim Süreçleri bölümü (Ünitenin süresi kaç hafta ise her hafta neler yapılacağı anlatılacak.) Ünite Planının Bireysel Farklılıklara Yönelik Destek bölümünü yazılırken olabildiğince ayrıntılı yazılması gerekiyor. Örneğin, grup çalışmaları bireysel farklılıklara yönelik destek için etkili bir araç olabilir, ancak bu bölüme “grup çalışması yapılacaktır” yazıp bırakılmamalı; ayrıntılı biçimde grup çalışmalarının nasıl yapılacağını ve bu uygulamanın hangi öğrencilere ne tür katkıları olacağı da yazılmalıdır.
Ünite planınıda belirtilen çalışmalarla ilgili ürünler mutlaka hazırlanmalı ve bu çalışmalar grup üyelrinin ortak eseri olmalıdır.Destek için illa yüzyüze gelmeye gerek yoktur.Sitenin web araçlarından yaralanarak geri bildirim alınıp verilebilir.Zaten yapılan ürünlerin diğer üyelerin bilgisine sunulması gerekiyor.Grup etkileşimi için bunun yapılması şart.Öğretmen arkadaşların "paylaşım,blog,öğretmenler odası wiki pencerelerini kullanmaları birbirlerine soru sormaları,geri bildirim vermeleri çok güzel gelişmeler... Modül 6 nın Soruları:
Öğrencilerime, öz-yönelimli öğrenen bireyler olmaları için nasıl yardım edebilirim?
Öğrencilerin bireysel gereksinimlerini nasıl karşılayabilirim?
Modülün 6'nın Önemli Noktaları
Öğrenci merkezli öğretime geçiş, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin belirli alışkanlıklarını değiştirmelerini gerektirir:
Öğretmenler, öz-yönelim becerilerinin gelişmesi için öğrencilerle birlikte çalışmalıdır.
Öğrenciler, öğrenme sürecinde aktif rol oynamalıdır.
Öğretmenler, öğretim süreçlerini öğrenci gereksinimleri doğrultusunda tasarımlayabilmek için dört farklı strateji uygulayabilir:
İçerik
Süreç
Ürün
Öğrenme Çevresi
Öğrencilerin farklı öğrenme biçimleri vardır: Görsel-Sözel-Devinsel, sağ beyin/sol beyin, çoklu zeka.
Her öğrencinin bireysel gereksinim ve özelliklerine göre öğretim sürecini tasarımlamak ve bu doğrultuda destek sağlamak, öğrencilerin öz-güvenmelerinin geliştirilmesi ve bağımsız öğrenenler olmaları açısından önemlidir. Bunu sağlayabilmek için doğru yerde ve zamanda yeterli düzeye desteğin sağlanması, öğrenciler yetkinleştikçe bu desteğin azaltılması gerekir (scaffolding).
MODÜL 6 WEB GÜNLÜĞÜ SORULARI (MODÜL 6 ETKİNLİK 6 ADIM 1)
Bu modül, öğrencilerin öz-yönelimli öğrenen olmalarının ve öğretimin öğrencilerin bireysel farklılıklarına göre tasarımlanmasının önemini kavramınıza yardımcı oldu mu? Nasıl?
Öğrencilerime, öz-yönelimli öğrenen bireyler olmaları için nasıl yardım edebilirim?
Öğrencilerin bireysel gereksinimlerini nasıl karşılayabilirim?
Şu ana kadar yukarıdaki sorular ile ilgili düşüncelerinizi blog sayfasına yazmadıysanız;yazmanızı öneriyorum.

11 Haziran 2010 Cuma

Modül 5 Değerlendirme

Modül 5 dün bitti.Her modülün sonunda hedefe daha da yaklaşıyoruz.Her modülün sonunda ünite planınızın daha da gelişmesi ve tutarlı olması gerekir.Grup planlarının ve plana uygun hazırlanan ürünlerin diğer öğretmenler tarafından değerlendirilmesi, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulması için planların her modülde paylaşım sekmesine atılması gerekir.Hangi modülde bulunuyorsak o modülün paylaşım sekmesi kullanılacak.Şu aşamaya kadar ünite planının ana hatlarının (ünite konuları,amaçlar/kazanımlar,21.yüzyıl becerileri,temel-ünite-içerik soruları,tasarım soruları,ünite özeti,değerlendirme araçları,öğretim süreçleri) yazılması gerekiyordu.Her modülde planda değişiklik yapılabilir.(çıkarmalar,eklemeler...) Plana uygun yapmış olduğunuz sunumlar çok güzel.Fakat tek sunum yeterli değil.Sitede kaynaklar sekmesinde bulunan örnek öğrenme örneklerini inceleyiniz.Şablonları inceleyiniz.Ünite planınıza uygun yeni öğrenme örnekleri yapınız.Ürün dosyası Denetim listesinde belirlediğiniz çalışmaları mutlaka yapınız.Çalışmaları grup işbirliği içinde yapınız.Değerlendirme araçlarının ünitenin her aşamasında kullanılması gerekiyor.Hangi değerlendirme aracının ne zaman,nasıl,kimler tarafından,niçin kullanılacağının ünite konularının özelliği de göz önüne getirilerek belirlenmelidir.Ünitenizi işlerken özellikle web araçlarından en az iki tanesini planınıza yerleştiriniz.Bu araçların ünitenin neresinde,nasıl,kimler tarafından,hangi amaçla kullanacağınızı belirleyiniz.Öğretmenler odasını,wikiyi,paylaşım penceresini,blog penceresini kullanmaya önem veriniz.Böylece ürünlerinizi paylaşmış,geri bildirim almış/vermiş olursunuz.Aynı iş ile ilgili görüş alışverişinde bulunmuş olursunuz.
Tüm grup üyelerine başarılar dilerim.

8 Haziran 2010 Salı

Modül 4 Değerlendirme

Modül 4 geride kaldı.Umarım bu modül faydalı geçmiştir.Fakat faydalı geçtiğini yüzyüze konuşmalarınızdan,yazılarınızdan anlıyorum.Önünüzü daha net görüyor ve kurs yolculuğunuzda yere daha sağlam basıyorsunuz.
Bu modülde gördüklerinizi,yaptıklarınızı özetlemek istiyorum.
İnterneti, tasarımladığınız ünitenizde kullanmaya ilişkin görüşlerini paylaştınız.
Öğrencilerin İnterneti uygun biçimde kullanmalarını sağlayacak yöntemleri tartıştınız.
Örnek öğrenme sunumları, yayınları, Wikileri veya Web günlükleri hazırladınız ve değerlendirdiniz.
Ünite Planlarında gerekli değişiklikleri yaptınız.
Öğrendiklerinizi yansıttınız.
Aşağıdaki modül sorularını yanıtladınız. (Not:Yanıtlamayanlar lütfen blogta yanıtlasın.)
Modül Soruları
Öğrenme örneğini hazırlamak, ünitedeki beklentilerimi daha açık hale getirmeme ve öğretim sürecini tasarımlamama nasıl yardımcı olabilir?
Öğrencilerin, projelerini hazırlarken öğrenme amaçlarına ulaşacaklarından nasıl emin olabilirim?
Kursun web araçlarını (blog,wiki,paylaşım,öğretmenler odası) daha yoğun kullanmaya başladınız.Fakat hala buraları kullanmayan arkadaşlar var.Yazılarınız inceledim.Geri bildirimler verdim.Tüm öğretmen arkadaşların bu araçları kullanmasını ve birbilerine geri bildirim vermelerini rica ediyorum.Bu araçları kullanmak zorunluluktur.Bu araçları ne kadar çok kullanırsak ,bu alandaki bilgi ve becerimiz o oranda artar.Kullanmadan,uygulama yapmadan gelişme olmaz.Bu araçları kullanarak grup çalışmasını yürütmeliyiz. Önemli hatırlatma:Hangi modüldeyseniz o modülün paylaşım,wiki sekmelerini kullanınız.
Paylaşım sekmesini kullanarak aşağıdaki işlemleri yapmadıysanız lütfen yapınız.Grubunuzn ünite planını ekleyerek soruları yanıtlayınız.
Paylaşım sekmesine giderek Modül 4: Paylaşımı bölümü altında bir mesaj zinciri oluşturduğunuzdan, Mesaj alanına aşağıdaki sorulara ilişkin cevaplarınızı yazdığınızdan ve kendi ünite planınızı bu mesaja eklediğinizden emin olun:
a. Ünitenizde İnterneti araştırma, işbirliği ve iletişim amacıyla nasıl kullanacaksınız?
b. İnternet kullanımı, öğrencilerinizin 21. Yüzyıl ve üst düzey düşünme becerileri kazanmalarına nasıl yardımcı olacak?
c. Aklınızda takılan konu ya da sorunlar kaldı mı?
Aşağıdaki işlemleri yapmadıysanız lütfen yapınız.
Ünite Planınızı açarak, öğrenme amaçlarınızı gözden geçirin.
Öğrencilerinizin ürünleri aracılığıyla ne tür kavramları, becerileri ve bilgileri sergilemelerini istiyorsunuz?
Öğrencilerinizin ürünleri ile hangi 21. Yüzyıl Becerilerini sergilemelerini istiyorsunuz?
Öğrenme örneğiniz hangi Öğretim Programı Tasarım Sorularına, nasıl değinecek?
Hazırladığınız ünitede de öğrencilerinizin düşünme becerilerini geliştirmek için matematiği kullanma yollarını düşünün. Aşağıdakilerden ünitenize ve sınıf seviyesine uygun olanları seçiniz.
Sorular formüle edin
Veri toplayın, düzenleyin, şekil ve grafikleri kullanarak sergileyin
Verileri çözümleyin
Çıkarsama ve tahminleri geliştirerek değerlendirin
Döngüleri ve değişimi çözümleyin
Ölçme, ölçekleme, oran ve oranlamayı kullanın
Eğilimleri çözümlemek için istatistiksel ölçümlerden yararlanın
Olasılık kavramlarını uygulayın
Akılcı tahminlerde bulunun
Modelleri, ilişkileri ve işlevleri anlayın
Sistemler yaklaşımını kullanın
Oranları içeren problemler çözün (hız, yoğunluk, vb.)
İlişkileri temsil etmek ve anlamak için modeller ve gösterimler kullanın
Muhasebe, finans, bütçe ve pazar çözümlemelerinden yararlanın
Geometriyi, kesirleri ve simetriyi kullanın
Özellikleri çözümleyin
Görsel ve uzamsal akıl yürütme yöntemleri kullanın
Düşümeyi temsil etmek için grafik ön-düzenleyicilerden yararlanın
Bu modülde öğrenme örneği hazırladınız.Eğer hazırlamadıysanız aşağıdaki adımları takip ederek önce size en uygun web aracını seçiniz ve öğrenme örneğini hazırlayınız.Bu öğrenme örneği ürün dosyasına konuluyor.
En Uygun Teknolojik Aracın Seçimi
Öğrencileriniz öğrendiklerini nasıl gösterecekler? Gösterim için ne tür araçlar kullanacaklar? Aşağıdaki teknoloji araçlarını inceleyerek güçlü yönlerini ve en uygun kullanım yerlerini/amaçlarını düşünün. Ünitenizde öğrencilerinizin hangi araçları kullanmasını istiyorsunuz? Neden (hangi amaçlarla) bunları kullandırmak istiyorsunuz? Öğrencilerinizin yaşlarını, proje yaparken yayınlanmalarını ya da çalışmalarını hedeflediğiniz içerik türünü ve projelerin olası hedef kitlelerini düşünün.
ÖĞRENME ÖRNEĞİ HAZIRLAMAK
Bu aşamada, bir önceki etkinlikte aldığınız kararlarınızı göz önünde bulundurarak bir öğrenme örneği –bir sunu, yayın ya da Web tabanlı kaynak– hazırlayacaksınız. Unutmayın! Öğrenme örneğiniz, öğrencilerinizin öğrenme amaçlarına ulaşmalarına yardımcı olacak nitelikte olmalıdır. Ayrıca, en azından bazı Öğretim Programı Tasarım Sorularının cevaplarını içermeli, üst düzey düşünme ve 21. Yüzyıl Becerilerinin kullanıldığını göstermelidir.
Ünite Planını Yeniden Gözden Geçirmek
Öğrenme örneğinizi hazırlamış bulunuyorsunuz. Bu noktada ünitenizin içeriği ve öğrencilerinize kazandıracağınız beceriler konularında daha net fikirlere sahipsiniz. Bu etkinlikte, Ünite Planınıza geri dönerek gerekli gördüğünüz değişiklikleri yapacak ve Öğretim Süreçleri bölümünün taslağını oluşturacaksınız. Öğretim Süreçleri bölümü, ünite boyunca öğrencilerinizin gerçekleştireceği etkinlikleri tanımlayacaktır. Ayrıca, Öğretim Programı Tasarım Sorularınızı, değerlendirme araçlarınızı ve kazandırmayı hedeflediğiniz 21. Yüzyıl Becerilerini öğretim süreçleri içine nasıl entegre edeceğinizi de planlamalısınız.
Öğrencilere Proje Tabanlı, Öğrenci Merkezli Bir Sınıfa Uyum Sağlamalarında Yardımcı Olmak
Proje tabanlı öğrenmenin benimsendiği üniteler, tüm öğrencilerin bireysel gereksinim ve isteklerinin karşılanmasına yardımcı olmaktadır. Projeler genellikle öğrencilerin içerik, süreç ve ürünler ile ilgili kararlar vermesini gerektirir. Öğrenciler, konuları daha derinlemesine inceler, yeni beceriler kazanır, mevcut becerilerini işe koşar, kişiliklerini yansıtan ürünler ve performanslar sergiler. Projelerde öğrencilerin kararlar vermesi, işbirliği içinde çalışması, girişimci olması ve kalabalık karşısında sunu yapması beklenir. Tüm bunlar ilk başta öğrencilere biraz zor gelebilir.
Öğrencilerin çoğu, alışık oldukları öğretmen merkezli öğrenmeden öğrenci merkezli yaklaşıma geçişte zorluklar yaşayabilir. Öğrenciler, genellikle bilgiyi pasif olarak aldıkları, kapalı uçlu sorulara yanıt verdikleri, kendilerine verilen alıştırmalar üzerinde çalıştıkları ve yazılı sınavlar oldukları bir yaklaşımdan, açık uçlu soruların kullanıldığı, gerçek yaşamdaki (otantik) öğrenme süreçlerinin bulunduğu ve farklı değerlendirme yöntemlerinin/araçlarının bir arada kullanıldığı yeni bir yaklaşıma geçiş sürecinde rollerini benimseme konusunda güçlük çekebilir. “Gerçekten de pasif katılımcılar ve izleyiciler olarak yetişen bu öğrenciler, …, daha fazla çalışmak ve farklı etkinlikleri yapmak durumunda kalmaktan çok da hoşnut olmayacaklardır" (Black & Wiliam, 1998).
Öğrencilerin proje tabanlı, öğrenci merkezli derslere uyum sağlamalarını ve öğretim sürecine etkin katılmalarını nasıl kolaylaştırabileceğinizi tartışın:
Öğrencilere Proje Tabanlı, Öğrenci Merkezli Bir Sınıfa Uyum Sağlamalarında Yardımcı Olmak
Aşağıdaki konularda en azından bir öneri geliştirin:Tüm öğrencilerin aşağıdaki becerileri de sergileyerek proje görevlerini tamamlayabilmelerine nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Ulaşılabilir hedefler belirlemek
Zamanı iyi kullanmak ve gerekli düzenlemeleri
Çalışmaları ile ilgili sorular türetmek ve cevaplarını araştırmak
Başkaları ile uyumlu ve verimli çalışmak
Gelişimlerini yansıtmak ve planlamak
İyi çalışmalar....