29 Eylül 2010 Çarşamba

Modül-3 Değerlendirme

Değerli Öğretmen Arkadaşlarım,
Modül 3'ü tamamladınız.Ünite planı hazırlama ve ürün dosyası oluşturmada her modülün ayrı bir önemi var.Bu nedenle modülleri titiz bir şekilde incelemek ve uygulamaları gerçekleştirmek grup çalışmasının başarısı için gereklidir.Grup çalışması yaptığımıza göre yardımlaşma şarttır. Ürün hazırlama ve plan oluşturmada,sorunları çözmede yardımlaşma,geri bildirim alma /verme gerekir.Bunun en güzel araçları da "blog,paylaşım,wiki,öğretmenler odası"pencereleridir.Bu araçların her modülde kullanılması kursun içeriğinden dolayı temel zorunluluktur.
Bu kursta başarılı olmak ve grup sorumluluğumuzun gereklerini yerine getirmek için aşağıda belirtilenlere uymak zorundayız.
1. Hergün siteye girerek mesajları ve etkinlik yönergelerini,açıklamaları,örnekleri dikkatli bir şekilde okumak uygulamaları yapmak gerekir.
2.Çevirimiçinde her modül ile ilgili "wiki,blog,paylaşım"çalışmalarını yapmak zorunludur. Kesinlikle isteğe bağlı değildir.
3.Grup çalışması yapıldığına göre her grubun bir ünite planı ve ünite planınına göre ortak ürün dosyanız olacaktır.
4.Paylaşım sayfasına gönderdiğiniz ürünlerinize kişi adı değil,grup adını veriniz.Örneğin:1.Grup Ünite Planı,2.Grup Sunusu gibi.
5.Her grubun Ünite planını grup adıyla gözattan mesaja ekleyerek Modül-3 "Paylaşım" sayfasına göndermesi gerekir.Benim ve öğretmenlerin planları incelemesi /geri bildirim vermesi için zorunludur.
6.Yukarıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda hareket edimesi,aksi durumda kurs sonunda BELGE alamazsınız.
Modül 3'ü incelediniz.Bu modülün önemli noktalarını bilgilerinizi tazelemek ve pekiştirmek adına ya da gözünüzden kaçtıysa hatırlatmak için yazmak istiyorum.
Lütfen aşağıdaki soruları yanıtlamadıysanız yanıtlayınız.(Yanıtlarınızı defterinize not ediniz.)
a. Tasarımladığınız ünitenin hangi aşamasında öğrencilerin araştırma yapması gerekiyor?
b. Ünitenizin hangi aşamasında öğrencilerin birbirleriyle iletişim kurması daha kalıcı öğrenmelerine yardımcı olabilir?
c. Ünitenizin hangi aşamasında işbirliği yararlı olabilir?
d. Öğrencilerinizin ünite boyunca problem çözme stratejilerini kullandıklarından nasıl emin olabilirsiniz?
e. Öğrencilerinizin araştırma, iletişim, işbirliği ve problem çözme becerilerini geliştirmek için İnterneti derslerinizde nasıl kullanabilirsiniz?
• Öğrencilerinizin telif hakkı ve etik kullanım ilkelerini tam anlamıyla anladıklarından nasıl emin olabilirisiniz?
• Telif hakkı ve etik kullanım ilkelerinin derslerinizde uygulandığından emin olmak için ne tür bir destek sağlardınız?
Aşağıda belirtilen internet iletişim araçlarından bir kaç tanesini ünitenizin işleniş sürecinde kullanmak zorundasınız.Bu araçlardan size uygun gelen bir kaç tanesini seçiniz ve ünitenizin neresinde kullanılacağını not alınız.
Çeşitli İnternet iletişim araçları bulunmaktadır.
• E-posta istenildiği zaman gönderilen ve okunan yazılı elektronik iletişim aracıdır (Eşzamansız, başka bir deyişle kullancılarının aynı anda bilgisayar başında olmasını gerektirmeden iletişim kurmayı destekler).
• Çevrimiçi Sohbet bireylerin aynı zamanda birbirleri ile buluştukları ve yazılı mesaj alış verişi yaptıkları çevrimiçi araçlardır.
• Hızlı İleti (Instant Messaging=IM) kullanıcıların önceden belirledikleri kişilerle aynı anda hızlı metin tabanlı mesaj alış verişi gerçekleştirmelerini sağlar.
• Çevrimiçi Anket/Kamuoyu Araştırması İnternet üzerinden soru sorarak veri toplama ve çözümleme olanağı sağlar.
• İnternet Üzerinden Sesli Görüşme (VOIP) kullanıcılarının İnternet aracılığıyla, telefonla görüşmeye benzer biçimde, eşzamanlı sesli iletişim kurmalarını sağlar.
Aşağıdaki iletişim araçlarından birini ya da daha fazlasını ünitenizde kullanmak üzere seçin, İnternette bu araçları eğitim ortamlarında nasıl kullanacağınıza ilişkin kaynaklar araştırın, araştırmalarınız sonucu bulduğunuz kaynakları ve aşağıdaki verilen İnternet kaynaklarını ayrıntılı inceleyin. Bu araçları sınıfınızda nasıl kullanacağınız konusunda size yardımcı olacak her türlü kaynağı etiketleyin ya da sık kullanılanlara ekleyin.
Seçenek 1: E-posta
Seçenek 2: Sohbet Odası
Seçenek 3: Hızlı İleti (IM)
Seçenek 4: Anket/Kamuoyu Araştırması
Seçenek 5: İnternet Üzerinden Sesli Görüşme (VoIP)
Belirlediğiniz internet iletişim araçlarını ünitenizde hangi amaçla kullanacağınızı belirleyiniz.Aşağıdaki amaçlardan size uygun olanları seçiniz.
Öğrenciler İnternet iletişim araçlarını şu amaçlar doğrultusunda kullanmaktadırlar:
• Sınıf dışındakilerle iletişim kurmak
• Çalışmalarına ilişkin geribildirim almak
• Bir proje üzerinde grupla ya da bir eşle çalışmak
• Etkileşimli tartışmalara bağlanmak
• Yazılı dilde (yazı yazma) alıştıma yapmak
• Konuşma dilinde alıştırma yapmak
• Bilgi, belge ve diğer kaynakları paylaşmak
• Diğer bireylerden bilgi toplamak
Öğrenciler işbirliğine dayalı Web tabanlı öğrenme araçlarını şu amaçlar doğrultusunda kullanmaktadırlar:
• Düşüncelerini, fikirlerini ve projelerini diğerleriyle paylaşmak
• Web kaynaklarını paylaşmak
• Diğerlerinin düşüncelerine tepkide bulunmak
• Diğerlerinin hazırladığı içeriği değiştirmek, eklemek ve silmek
• Web siteleri hazırlamak
• Günlük benzeri belgeler hazırlamak
Modül Soruları:
• Öğrenme ve öğretme süreçlerini desteklemek için İnterneti nasıl kullanabilirim?
• İnternetin uygun biçimde kullanımını nasıl sağlayabilirim?
Modül 3’ün Önemli Noktaları:
• İnternet araştırma yapmak, işbirliği ve iletişim kurmak için son derece etkili bir araçtır.
• Etik kullanım kuralları telif hakkı olan malzemelerin sınıfta öğretmenler ve öğrenciler tarafından yasal olarak nasıl kullanılabileceğini açıklar.
• Yararlanılan Çalışmalar belgesi her yaştan öğrenci için farklı biçimlerde hazırlanılabilir.
• İnternette nasıl araştırma yapılmalı konusunda deneyimli olmak, öğrencilerin ve öğretmenlerin Web’deki yararlı bilgilere en kısa sürede ve en az emek ile zaman harcayarak erişmelerini sağlar.
• Bir Web sitesinin güvenirliğine ve değerliliğine karar verirken çok çeşitli faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.
• E-posta, çevrimiçi sohbet, hızlı ileti ve İnternet üzerinden sesli görüşme araçları, öğrencilerin dünyanın dört bir yanındaki akranlarıyla, uzmanlarla iletişim kurmalarını sağlar.
• Web günlükleri, Wikiler ve çevrimiçi işbirliği belgeleri, öğrencilerin, birbirlerinin çalışmalarını ve bunlarla ilgili görüşlerini çevrimiçi paylaşarak projeler üzerinde işbirliği yapmasını sağlar.
1. Kişisel Web günlüğünüze gidin, “Modül 3’de Öğrendiklerim” başlıklı bir Web günlük sayfası oluşturun ve aşağıdaki soruları kopyalayıp günlüğünüze yapıştırdıktan sonra, bu sorulara ilişkin deneyimlerinizi yazın:
o Bu modül, öğrencilerinizin kalıcı öğrenmesi üzerinde İnternetin etkilerini düşünmenize yardımcı oldu mu? Nasıl?
o Öğrenme ve öğretme süreçlerini desteklemek için İnterneti nasıl kullanabilirim?
o İnternetin uygun biçimde kullanımını nasıl sağlayabilirim?

2. Diğer katılımcıların Web günlüklerini de inceleyerek ilgi çekici bulduklarınıza yorumlarınızı yazın.
3. Yer vermek istediğiniz diğer içgörülerinizi, sorularınızı, düşüncelerinizi de Web günlüğünüze yazın.
PAYLAŞIM SEKMESİ

Modül 4: Paylaşım başlığı altındaki Yeni Tartışma Konusu Ekle düğmesine tıklayın.
• Konu kısmına kendi adınızı içerek şekilde oluşturun.
(Örnek: Ahmetin Paylaşım Tartışması yâda Ayşenin Çalışmaları)
• Metin alanına aşağıdaki sorulara ilişkin cevaplarınızı yazın:
o Ünitenizde İnterneti araştırma, işbirliği ve iletişim amacıyla nasıl kullanacaksınız?
o İnternet kullanımı, öğrencilerinizin 21. Yüzyıl ve üst düzey düşünme becerileri kazanmalarına nasıl yardımcı olacak?
o Hangi konularda geribildirim istiyorsunuz?
Ünite Planınızı mesajınıza ekleyebilirsiniz.

Modül 3'ü tamamladınız ve Modül 4'de öğrencilerin kalıcı öğrenmelerini sergilemelerini bir tür taklit ederek birer örnek yayın, Wiki, sunu ve Web günlüğü oluşturacaksınız.

26 Eylül 2010 Pazar

Modül-2 Değerlendirme

Değerli Öğretmen Arkadaşlarım,
Modül 2 ile ilgili görüşlerinizi okudum.Bu modülün verimli geçtiğini,bilgi ve beceri düzeyinizin arttığını belirtmişsiniz.Bu mutluluk verici.Ortak görüşleriniz:"Sunum hazırlama bilgi ve becerim gelişti. Temel,ünite,içerik sorularını ve ünite planı hazırlama konularında bilgi ve becerilerim gelişti." Temel,ünite,içerik sorularının kalıcı öğrenmeyi sağlamada,eleştirel düşünmeyi sağlamada önemli yere sahip olduğunu kavramışsınız.
Site araçlarını (blog,paylaşım,öğretmenler odası,wiki) kullandınız.İleriki modüllerde bu araçları kullanmaya devam edeceksiniz.Bilhassa grup çalışmalarında bu araçlar daha önem kazanıyor.Paylaşım penceresindeki yazılarınızı, ürünlerinizi inceledim. Ürünleriniz genel olarak güzel.Bazı arkadaşların ürünleri ise içerik,renk,görsel olarak geliştirilmesi gerekiyor. Arkadaşlarınıza verilen yanıtlar genellikle şakavari sözcükler içeriyor. Bu yanlış.Verilen yanıtlar istenilen talebe,içeriğe,ürüne yönelik olmalı.Tespit ettiğiniz olumlu /olumsuz yönler yanıtınızda yer almalı.Paylaşım sekmesindeki yazılarınıza vermiş olduğum yanıtları okumanızı rica ediyorum.Paylaşım sekmesinin temel işlevi hazırlanan ürünlerin paylaşılmasıdır.Hazırladığımız ürünleri mutlaka paylaşıma göndermek ve diğer öğretmenlerin geri bildirimini almak zorundayız. Ayrıca diğer öğretmenlerin ürünlerini incelemek ve geri bildirim vermek zorundayız. Her modülde blog,wiki,paylaşım,öğretmenler odasını usulüne uygun kullanmak zorundayız.
Bu modülün ben de verimli geçtiğine inanıyorum.Bu modülde Ünite Planımızın bazı bölümlerini yazdık."Konu başlıklarını,amaçlar ve 21.yüzyıl becerileri,Öğretim Programı Tasarım Soruları (Temel,ünite,içerik soruları) geliştirme,farklı değerlendirme araçlarını inceleme ve uygun olanları seçme"
Şu ana kadar ünite planınızın a)Konu başlıkları b)Süre c)Amaçlar /kazanımlar-21.yüzyıl becerileri d)Temel,ünite,içerik soruları e) Değerlendirme zaman çizelgesi e)Değerlendirme özeti yazılmış olmalıdır. Ayrıca Bu plana bağlı olarak a) Proje Tabanlı Öğrenmenin yararlarını anlatan bir sunu b) Öğrenci ihtiyaçlarını belirlemeye yönelik bir değerlendirme aracı ürünü,c)Ünte tanıtım sunusu yapılmış olmalıdır.

23 Eylül 2010 Perşembe

Modül-1 Değerlendirme

Proje tabanlı öğrenmenin eğitim öğretimde yeri şühhesiz yadsınamaz.Siz değerli öğretmen arkadaşların bu konu ile ilgili yazdıkları yazıların da ortak fikri bu doğrultuda.Bu mutluluk verici.Bu fikir aynı zamanda sizler için itici bir güç olacaktır.
Proje tabanlı öğrenmenin yaraları şunlardır:
• Aktif biçimde keşfetmenin ve üst düzey düşünmenin cesaretlendirilmesi (Thomas, 1998)
• Kendine güvenin gelişmesi ve öğrenmeye karşı olumlu tutum kazanılması (Thomas, 2000)
• Öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerinde geleneksel sınıf etkinliklerinde olduğundan daha fazla sorumluluk almaları ve diğer öğretim yöntemlerinden daha fazla akademik kazanım sağlanması (Boaler, 1999; SRI, 2000)
• Üst düzey düşünme, problem çözme, işbirliğine dayalı öğrenme ve iletişim gibi karmaşık becerilerin geliştirilmesine olanak tanıması (SRI)
• Bireysel farklılıklar taşıyan tüm öğrencilerin öğrenme sürecine etkin katılımını sağlamaya yönelik daha geniş yelpazede öğrenme olanakları sunması (Railsback, 2002)
Aşağıda etkili proje tabanlı ünitelerin özellikleri sıralanmıştır:
• Öğrenciler, öğrenme sürecinin merkezindedir.
• Projeler, amaçlar (kazanımlar) doğrultusunda geliştirilmiş önemli öğrenme amaçlarına odaklanır.
• Projeler, Öğretim Programı Tasarım Sorularından doğar.
• Projeler, sürekli ve çok çeşitli değerlendirme türlerini içerir.
• Projeler, belirli aralıklarla gerçekleştirilen birbiri ile bağlantılı görevleri ve etkinlikleri içerir.
• Projelerin gerçek dünya ile bağlantıları vardır.
• Öğrenciler, bilgi ve becerilerini yayınlanan, sunulan ya da sergilenen ürünleri ve performansları ile gösterir.
• Teknoloji, öğrenmeyi destekler ve zenginleştirir.
• Eleştirel düşünme, proje çalışmalarının temel bileşenidir.
• Çeşitli öğretim stratejileri farklı öğrenme biçimlerini destekler.
Önemli Noktalar:
• Öğrenme ve öğretmeye ilişkin araştırmalar şu önemli sonuçları ortaya koymaktadır:
o Tüm konular yerine önemlileri derinlemesine işlenmelidir.
o Yaratıcı fikirler içselleştirmeyi (öğrenmeyi) kolaylaştırır.
o Sürekli değerlendirme benimsenmelidir.
o Anlamlı, belirli amaçlara hizmet eden ve gerçek yaşamdakine benzer (otantik) görevler tercih edilmelidir.
• Projeler, zengin öğrenme olanakları sağlayan senaryolara odaklanır. Öğrencilerin problem çözme gibi kendilerine anlamlı ve gerçekçi gelen görevleri tamamlamalarını içerir. Projeler sınıf dışındaki hayatı sınıf ortamına getirir ve gerçek dünya sorunlarına yönelinmesini sağlar.
• Proje tasarımının aşamaları şunlardır:
1. Öğretim programında yer alan kazanımlar arasından özel öğrenme amaçları belirlemek, bu amaçlardan üst düzey düşünme ve 21. Yüzyıl Becerileri içermeyenleri bu becerileri içerecek biçimde yeniden yazmak (geliştirmek)
2. Öğretim Programı Tasarım Soruları geliştirmek
3. Değerlendirme planı yapmak
4. Etkinlikler tasarımlamak

19 Eylül 2010 Pazar

Oryantasyon Değerlendirme

Oryantasyon modülünü özverili çalışarak tamamladınız.
Oryantasyon anketlerinizi inceledim.Kurs ile ilgili olumlu görüş bildirdiğinizi,öğrencilerinizi yetiştirirken teknoljiyi en verimli şekilde kullanmak için deneyim kazanacağınıza inandığınızı tespit ettim.Bu kursun daha önce gördüğünüz kurslardan çok farklı özelliklere sahip olduğunu (içerik ve uygulama )fark ettiniz. Bu kursun temel sorusu:"Öğrencilerde kalıcı öğrenmeyi sağlamak ve etkili,doğru değerlendirmeyi sağlamak için teknoloji
nasıl kullanılmalıdır?
Bu bölümde kursu tanımaya çalıştınız.Kursun özellikleri,amaçları,bize düşen görevler,kurs araçları ve nasıl kullanılacağı hakkında bilgiler edindiniz;denemeler yaptınız.Kendi profilinizi oluşturdunuz;aradaşlarınızın profillerine ulaştınız;birbirinize mesaj attınız,iletişim araçlarını kullandınız.
Başarılı olmanın ipuçlarını okudunuz.Kurs ana sayfada bulunan wiki,paylaşım ve öğretmenler odasının nasıl ve ne amaçla kullanılacağını öğrendiniz.
Gerçekleştireceğimiz ünite planının ana bölümlerinin aşağıdaki şekilde olduğunu gördünüz.
• Ünite Özeti
• Öğretim Programı Tasarım Soruları
• Değerlendirme Süreçleri
• Standartlar (kazanımlar)
• Kaynaklar
• Öğretim Süreçleri
• Önkoşul Beceriler
• Bireysel Farklılıklara Yönelik Hizmetler
Örnek proje tabanlı öğrenme örnekleri ile ufkunuzu geliştirdiniz;aklınıza takılan bazı soruların yanıtını buldunuz.Şüphesiz ileriki aşamalarda da yeni sorunlarla karşılaşabilirsiniz.Bu doğaldır.Doğal olmayan karşılaştığımız sorunların bizi bıkkınlığa,pasifliğe sürüklemesidir.Sorunların üstesinden yardımlaşarak geleceğimize inanmalıyız.
Çalışmalarınız ile ilgili düşüncelerinizi diğer arkadaşlarınızla paylaşmak için web günlüğüne (blog) üye oldunuz.Oryantasyon çalışmaları ile ilgili düşüncelerinizi web günlüğüne (blog) yazmanızı bekliyorum.
Oryantasyon modülünde kazandığınız bilgi ve becerilerinizi yüzyüze bölümde daha da geliştireceğiz.Kurs yolculuğumuzun renkli ve heyecanlı bölümü başlıyor.Tüm arkadaşlara başarılar diliyorum.

16 Eylül 2010 Perşembe

branşlar keşke aynı olsaydı

bu çalışma içinde işbirliği ve fikir alış verişi yapmamız gerekiyor ama farklı branşlardan arkadaşlar bir araya gelince çok fazla fikir paylaşamıyoruz. çünkü herkesin ayrı bir problemi var. 80 kişi içinde daha düzgün ayarlama yapılabilirdi.

15 Eylül 2010 Çarşamba

Çevrimiçi Temel Kursu Web Günlüğüne Hoşgeldiniz!

Web Günlüğümüzde iki temel bölüm yer almaktadır. Şu an içinde bulunduğunuz birinci bölümde rehberinizin belirlediği ve sizlere gönderilen mesaj içerikleri ile ilgili konulara yönelik görüş alışverişinde bulunacaksınız. Tüm katılımcıların bu görüş alışverişine katkı sağlaması gerekmektedir. Yazılanlara ilişkin görüşlerinizi yazın.
Bu kurs boyunca üzerinde çalışmayı düşündüğünüz en az bir konuya ilişkin şu bilgileri veriniz:
*Ünite konusunu, sınıf düzeyini ve dersi açık bir biçimde belirtiniz.
*Neden bu konuyu seçtiğinizi açıklayınız.
*Diğer katılımcıların yazdıklarını okuyun ve ilgi duyduklarınızdan birine ilişkin görüş alışverişini başlatın.
İkinci bölüm ise sizlerin kişisel günlüklerinizdir.Her katılımcı kendi kişisel web günlüğünün yazarıdır ve içeriğini denetimden sorumludur. Kişisel web günlüğünüze ilk kez bir şeyler yazmak için bir konu belirleyin.Örneğin bu uyum sürecinde (oryantasyonda) öğrendiklerinizi paylaşabilir, derslerinizde neler yaptıklarınızı açıklayabilir, eğitim öğretim çalışmaları ile ilgili çektiğiniz fotoğrafları yayınlayabilirsiniz.
Umarım web günlüğü uygulamalarından zevk alacak,yararlanacak ve bu uygulamalarda edindiğiniz deneyimlerle kendi derslerinizde benzer çalışmalar gerçekleştireceksiniz.
İyi çalışmalar!